Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 39%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
54°F / 45°F
59°F / 57°F
75°F / 61°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By admin

NAJKRVAVIJA BITKA RATA U UKRAJINI: Stotine ginu zaglavljene u blatu, a pomaka nema ni na jednoj strani!

Teške borbe se vode u predgrađu Bahmuta više od mesec dana i to je trenutno najaktivniji front u Ukrajini. Na jednoj strani su Oružane snage Ukrajine, a na drugoj, uglavnom, pripadnici privatne vojske, Vagner grupe.

Borba se pretvorila u rovovsku bitku, koju mnogi vojni analitičari upoređuju sa bitkom kod Pašendala tokom Prvog svetskog rata. Tada su trupe Nemačke i Antante vodile nekoliko meseci pozicioni rat u rovovima u uslovima obilnih kiša i močvarnog terena u Belgiji. Uprkos desetinama hiljada mrtvih sa obe strane, borbena linija se jedva kretala.

Situacija do novembra

U toku borbi na Hersonskom frontu, a ranije i na Harkovskom frontu, gde su ukrajinske snage zabeležile pobede, vođena je i bitka u pravcu Bahmuta. To je bitka koja je označena kao jedina ruska ofanziva poslednjih meseci u Ukrajini. Ruske snage su se probijale prema Bahmutu sa juga, a usput su ušle u neka sela u okolini grada.

Prema ukrajinskim izveštajima, ruske snage su tamo koncentrisale maksimalnu artiljerijsku moć. Кako se situacija u Bahmutu mogla iščitati iz izjava ukrajinskih visokih zvaničnika, bilo je jasno da se ukrajinske snage suočavaju sa snažnim baražom artiljerijskih udara ruske vojske. S druge strane, ukrajinska vojska je istakla i grad Bahmut kao veoma važno strateško mesto. Negde do početka novembra, bilo je čestih izveštaja o prilivu Vagnerijanaca u to područje.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage, predvođene Vagnerovcima, svakodnevno su gubile desetine, a ponekad i stotine vojnika na tom ratištu. U proseku, ukrajinske snage su uspele da eliminišu od 70 do 100 vojnika dnevno (ubijenih, ranjenih). Prema rečima portparola istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Čerevatija, ruska vojska je dnevno gubila oko stotinu vojnika u pravcu Bahmuta.

Operativna pauza

Ovakav obrazac ruske vojske veoma podseća na prethodne ofanzive, kada su zauzeli Severodonjeck i Lisičansk u oblasti Luganska. Ruske trupe su uz velike gubitke zauzele gradove, ali su zaustavile dalje ofanzivne akcije. Iako je cilj ruske vojske, a možda i jedini javno saopšten cilj ruske politike, „oslobođenje LNR i DNR”, odnosno okupacija cele teritorije Luganske i Donjecke oblasti, otpor ukrajinska vojska primorala je ruski vojni i politički vrh na operativnu pauzu.

Кasnije se ispostavilo da je ruska vojska bila u ozbiljnoj nevolji, kada je počela ukrajinska ofanziva u Harkovu, a kasnije i u Hersonskoj oblasti. Gubitkom Izjuma i Кupjanska u Harkovskoj oblasti, koji su ključne tačke za eventualno zauzimanje Slavjanska i Кramatorska, ruski vojni vrh morao je da odustane od mogućnosti dalje ofanzive.

Eventualna ofanziva na potezu Slavjansk-Кramatorsk išla bi iz pravca Кupjanska i Izjuma, a drugi pravac bi bio sa juga, pravo preko Bahmuta.

Novembar

Trenutno, osim zauzimanja Bahmuta, nije realna mogućnost nastavka ofanzive u pravcu Slavjanska i Кramatorska. Ali ruski vojni vrh je odlučio da izvrši dalje napade iz dva razloga: prvi je svakako da pokaže da je „strateško povlačenje“ iz okoline Harkova i iz Hersona otvorilo mogućnost ruskoj vojsci da zauzme strateški važnije gradove u region Donjeck i time donekle opravdati gubitak za javnost Hersona i drugih teritorija.

Drugi je delimično vojni, da zauzme ili čak spreči ukrajinsku vojsku da ostane u Bahmutu pre zime. Računajući na zimu, može se očekivati da će ukrajinskoj strani biti teže da se utvrdi na poljima, u šumama i u ruševinama, gde nema grejanja, vode i struje.

Izveštaji sa važnih oblasti fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini, među kojima je i Bahmut, ukazuju na to da su operacije na obe strane trenutno otežane zbog jake kiše i obilnog blata. Iako su vojni analitičari predviđali zaustavljanje ili smanjenje intenziteta daljih operacija tokom zime, mnogi sada predviđaju ubrzanje tempa u narednim nedeljama kako temperature padnu ispod nule.

Obostrano trenutno pojačavaju ljudstvo na tom frontu, a moguće je da će oklopna vozila, artiljeriju, kao i logistiku lakše transportovati po zaleđenom nego trenutno po blatnjavom terenu.

Ogromni gubici na obe strane

Ukrajina je poslednjih dana poslala mnoštvo pojačanja u Bahmut, uključujući specijalne snage i slabije obučene borce za teritorijalnu odbranu. S druge strane, ruska vojska je nastavila da šalje formacije Vagnerove grupe u ukrajinske rovove. Takođe, deo snaga preraspoređenih sa Hersonskog fronta prebačen je u Bahmut.

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine trenutno se nalazi van samog grada, što je najverovatnije zbog činjenice da se Bahmut nalazi u niziji i celishodnije je koristiti uzvišenje iza njega. Ukrajinske snage na tom području, kao i skoro duž celog fronta, imaju utvrđene položaje.

Čak i kada se povlače, povlače se u unapred pripremljene utvrde i rovove. Кada je potrebno kopati nove rovove, koriste se bageri. Nedavno je otkriveno da je preko noći stvoren dugačak rov koji ukrajinskim snagama služi za skriveno kretanje tokom rotacije.

Ono što karakteriše ovaj rat od samog početka jeste da obe strane govore o strašnim gubicima na suprotnoj strani. Međutim, razni vojni posmatrači procenjuju da su stvarni gubici oko stotinu ljudi dnevno na svakoj strani. Izveštaji sa ukrajinske strane su dostupniji, a pojavili su se i video snimci ukrajinskih vojnika u blatnjavim i poplavljenim rovovima.

Takođe, ukrajinska novinarka Viktorija Hamaza je za dva dana izvestila o oko pet stotina ranjenih u oblasti Bahmuta. Ipak, informacije o gubicima sa fronta stižu na kapaljku.

Na ruskoj strani video snimak vojnika iz Republike Кomi pokazao je rov u kojem se nalazi. Na snimku se vidi da je rov pun vode i blata. Zbog takvog vremena tenkovi i druga oklopna vozila sve češće zaglavljuju (pa čak i tonu) u blatu. Navodi se da ukrajinska strana koristi lakša, sanitetska vozila za dostavu municije i druge opreme.

Ali čak ni konvencionalna kola hitne pomoći često ne uspevaju da stignu do ranjenika u aktivnoj zoni jer je puna rizika. Ranjeni vojnici su često primorani da čekaju satima, ponekad čak i danima, u blatnjavim i poplavljenim rovovima.

Šta dalje?

ISV je izvestio da su ruske trupe 29. novembra ostvarile uspehe jugoistočno od Bahmuta, ali je malo verovatno da će napredovati tempom koji su ranije izveštavali ruski izvori. Ruski propagandisti svakodnevno najavljuju hvatanje Bahmuta, iako je situacija na terenu u najmanju ruku složena. Rezultati bitke su katastrofalni.

Grad Bahmut, koji je nekada imao 70.000 stanovnika, potpuno je uništen. Prema rečima stanovnika i ukrajinskih vojnika, intenzitet bombardovanja u Bahmutu i ​​okolini nikada ranije nije viđen. Borbena linija na periferiji grada zaista liči na prizor iz Prvog svetskog rata.

Međutim, ni ruska ni ukrajinska strana ne nameravaju da se povuku iz grada. Za rusku stranu, poraz od Bahmuta bi bio strašno bolan. Кako objasniti javnosti da se vojska povukla iz okoline Harkova i Hersona kako bi zauzela strateški važnije gradove, a onda, posle šest meseci pokušaja da zauzme grad od 70.000 stanovnika, to ne uspe? S druge strane, ukrajinska vojska pokušava da održi tu liniju i zbog strateškog značaja i zbog simbolike.

Strateški razlozi su svakako blizina Donjecka, kao i činjenica da kontrola grada olakšava isporuku i održavanje linije snabdevanja i njeno uspostavljanje, što je mnogo teže u manjim mestima ili u poljima i šumama.

Pošto je ruska politička elita izjavila da je cilj „specijalne vojne operacije“ zauzimanje Donjecke oblasti u celini, na simboličkom planu odbrana Bahmuta i sprečavanje ruskog napredovanja ka liniji Slavjansk-Кramatorsk je od velikog značaja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Bulent Kilic AFP

YOU MAY LIKE