Chicago
37°
Partly Cloudy
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
41/37°F
43/28°F

Published 2 years ago

By admin

NAJHUMANIJA BAŠTA U SRBIJI: Sve što rodi šalju deci oboleloj od raka, svako može da dođe da pomogne! (FOTO)

Prva iskra u humanitarnom radu sa organske farme Organela iz Valjevske Kamenice zasijala je pre nekoliko godina kada su osobama obolelim od raka poklanjana prepeličja jaja za lečenje, piše Nenad Blagojević za Priče sa Dušom.

Sada je mladi tim stručnjaka, uz podršku Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR, pokrenuo humanitarni projekat „Mi sadimo život“ u kojem će se sve povrće uzgajano na novih 50 ari Organelinog imanja donirati deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima koji borave u roditeljskim kućama.

A sve ovo ne bi bilo ostvarivo da troje prijatelja i saradnika Pavle Đorđević (30), Teodora Tasić (28)i Darko Šijakinić (27) nisu osnovali Udruženje građana „Bašta može svašta“.

Ideja je dugo postojala na papiru, ali su čekali pravi trenutak, odnosno da pronađu saradnike koji rade potpuno transparentno i da bi bili sigurni da je donacija otišla u prave ruke, odnosno da je stigla do dece.

Od trenutka kada se Organeli priključio Darko (slučajno tražeći mikro-bilje preko interneta), sve je krenulo nabolje, plan se ubrzano pravio, a ovih troje mladih ljudi počeli su saradnju sa Nurdorom. A život… Život je nastavio da piše najneverovatnije priče…

„Vođen svojom životnom pričom povezao sam se sa Pavlom i ekipom. Pre 17 godina sam se izlečio od leukemije i kao dete sam se upoznao sa procesom lečenja, pogotovo sa segmentom zdrave, neprskane hrane koji je mnogo važan tokom terapije.”

„Svoju bitku sam izvojevao odavno, a sada sam poželeo da pomognem drugima i priključim se nekoj inicijativi” (DARKO)

„Prvo sam volontirao u Nurdoru, zatim sam Pavlu ispričao celu priču i počeo da radim u Organeli“, kaže Darko.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (Nurdor) vodi pet roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u kojima borave deca na lečenju. To su porodice koje ne žive u ova tri grada i kojima Nurdor omogućava besplatan boravak da ne bi plaćali smeštaj.

Ideja „bašte koja može svašta“ iz Valjevske Kamenice je da se povrće dostavlja direktno u roditeljske kuće.

Na taj način bi deca i roditelji mogli da ga jedu sveže ili da ga koriste u pripremi jela. Reč je o krompiru, šargarepi, celeru, cvekli, brokoliju i drugom zelenišu i kulturama koje su neophodne za zdravu ishranu tokom lečenja.

„Napravili smo anketu u kućama gde su smešteni roditelji i deca i oni su nam rekli šta im je najpotrebnije od namirnica.“

„Na 50 ari je bašta, a na drugoj polovini hektara ćemo izgraditi smeštajne kapacitete za volontere koji će raditi na imanju.”

„Iako je organska proizvodnja veoma skupa i zahteva velika ulaganja, gledamo da napravimo model samoodržive bašte.”

„Da bismo uspeli u tome potrebno je da zemlju obrađuju volonteri, a ne plaćena radna snaga“, pojasnio je Pavle i dodao da je iz tog razloga pokrenuta onlajn kampanja za prikupljanje novca kako bi od donacija izgradili bungalove za volontere u Valjevskoj Kamenici.

Svako ko želi da da svoj doprinos na ovom humanom imanju moći će da se prijavi, da dođe u Kamenicu i tu boravi onoliko dana koliko želi.

Volonteri će imati besplatan smeštaj i obroke, a zauzvrat će raditi određen broj sati u bašti.

Dok se ne izgrade bungalovi, u ponudi će biti kampovanje u šatorima.

Povrće će se direktno u roditeljske kuće isporučivati dva puta nedeljno o trošku Organele.

„Mi smo dali imanje i iz svog džepa finansirali radnike da ga pripreme za sadnju, stajnjak, semena, traktor, gorivo. Tokom prošle godine donirali smo više od 500 kg svežeg voća i povrća različitim ustanovama. Tada nam se pojačao elan da još više i dalje širimo dobra dela. Kada je Darko došao kod nas i kad nam je ispričao svoja pozitivna iskustva sa Nurdorom, znali smo da je to znak da krenemo u nov projekat“, rekao je Pavle, direktor Organele.

Uskoro će svima biti pružena prilika da volontiraju, da dobiju sertifikat i pomognu najmlađima nakon kvalitetno provedenog vremena u prirodi.

„Od samog početka znala sam da Organela može da bude više od pukog biznisa, jer mi ovde ulažemo mnogo ljubavi u rad i naše poslovne odnose. Ovo je mnogo više od poljoprivrednog gazdinstva, zajednički smo povezani u emotivnu celinu i zaista volimo da budemo ovde i da radimo ovaj posao.“

„U Srbiji se, nažalost, svakog dana jedno dete razboli od raka, a svake nedelje jedno dete premine. Svako od nas može da doprinese promeni!”

„Ideja je da pokrenemo i druge organske farme i proizvođače da nam se pridruže, da odvoje jedan deo obradive površine u humanitarne svrhe i da imamo mnogo „bašta koje mogu svašta“, rekli su Pavle, Darko i Teodora.

Sajt na kojem donacijom možete podržati ovu ideju nalazi se na OVOM LINKU.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Piše: Nenad Blagojević za Priče sa Dušom
Foto: Nenad Blagojević

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!