Connect with us

Srbija

NAJBOLJI SRPSKI PADOBRANCI: Pripadnici elitne 63. padobranske brigade izveli noćni skok sa 4,5 hiljada metara

Published

on

U pitanju je najsloženiji deo obuke, noćni skok padobranom sa velike visine, preletom s ličnim naoružanjem i opremom

Pripadnici 63. padobranske brigade izveli su obuku na Vojnom aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu i tom prilikom su izveli zahtevan noćni skok sa 4500 metara.

Kapetan Mladen Stamenković, komandir čete za obuku padobranaca u 63. padobranskoj brigadi,našao se u ulozi rukovodioca padobranskih skokova.

“Malopre smo izveli skok tehnikom visokog iskakanja i visokog otvaranja. Iskočili smo s visine od 4,5 hiljada metara, iznad Prokuplja, tridesetak kilometara od desantne prostorije. Vozili smo se otvorenim padobranima i prizemili na desantnu prostoriju na aerodromu”, istakao je kapetan Stamenković koji je potvrdio da je reč o tipu obuke koji se praktikuje u sklopu “više padobranske obuke” u 63. padobranskoj brigadi, ali se i nakon toga redovno izvodi, kroz padobranske skokove.

Najsloženijem delu obuke, noćnom skoku padobranom sa velike visine, preletom s ličnim naoružanjem i opremom, je prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Vulin potvrdio je da noćni skokovi predstavljaju najzahtevniji i najsloženiji deo obuke.

“Ono što je urađeno iznad grada Niša ne može da uradi svaki padobranac, a onaj koji može, on može za sebe da kaže da je dostigao maksimum u svom razvoju i poslu. Noćni skok u otežanim uslovima, pod vetrom i teškim vremenskim prilikama, dokaz je da su ovi ljudi prošli najsloženiju obuku, i da su u stanju da izvedu baš sve što jedan padobranac može da uradi“, istakao je Vulin.

Obuci je prisustvovao i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov.

IZVOR: N1 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Advertisement