Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

NAJBLIŽA BANJA BEOGRADU: Ovde ljudi vekovima traže spas u lekovitom blatu, a ima nešto i za ljubitelje istorije! (FOTO)

Na obroncima Divčibara i Suvobora priroda nije štedela na izdašnosti lekovitih izvora. Za sada najbolje iskorišćen u lekovite svrhe svakako je onaj u Banji Vrujci, za čiju delotvornost se vezuju čak i brojne legende. Prema predanjima koja su se prenosila sa kolena na koleno, kada je ovim prostorima prolazio junak Milan Toplica, ostavio je svog iznemoglog konja baš u tom kraju, jer nije mogao dalje. Životinja je, kako su ispričali stari, ostala da leži u blatu, ali nakon određenog vremena konj je sustigao Milana Toplicu koji je nastavio dalje, jer je pio lekovitu vodu sa izvora i valjao se u blatu za koje se isto smatra da je čudotvorno.

„Ono što banju Vrujci definitivno izdvaja od ostalih jeste da je najbliža Beogradu i da je poznata po svojim termomineralnim izvorima i blatu. To lekovito blato potpomaže lečenju reumatskih oboljenja, ali nadaleko se čulo i da banja leči od drugih oboljenja kao što su nervne, ginekološke i razna druga bolesti“, izjavila je za RINU Bojana Glišić v.d. direktora Turističke organizacije Mionica.

Međutim, turisti koji dođu u ovu oazu mira i prirodne lepote mogu uživati brojnim drugim mogućnostima. U samoj banji se nalaze se privatni i hotelski smeštaj, restoran i rehabilitacioni centar. Najveći broj smeštajnih kapaciteta opštine Mionica, tačnije 98 odsto smešten je upravo ovde.

„U okviru ova dva kompleksa nalazi sa akva park se sa lekovitim blatom koji je dostupan posetiocima, a svima onima kojima je to potrebno na raspolaganju je i stručno osoblje koje edukuje posetioce kako se ono koristi na pravi način ali i s obzirom na to da se blato nalazi i u samom koritu reke Toplice ko dobro poznaje ovaj kraj može blato koristiti direktno iz reke“, rekla je Bojana Glišić.

Tokom letnje sezone ovde se održavaju razne manifestacije koje privlače ogroman broj posetilaca, ali isto tako i brojni izleti koji turistima upotpunjavaju sam boravak u Banji Vrujci. Кo god poseti ovaj kraj nezaobilazna ruta je rodna kuća Živojina Mišića, Ribnička pećina, Muzej kamena i Кuća čaja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE