Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 meseca ranije

By Serbian Times

NAGORNO-KARABAH PRESTAJE DA POSTOJI: Ovog datuma će nepriznata država biti ukinuta!

Predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šaramanjan potpisao je dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da u narednim danima u Nagorno-Karabahu neće biti nijednog Jermena. Njegova vlada je prethodno poručila da će pružiti utočište svim izbelicama.

Više od 65.000 Jermena već je napustilo Nagoro-Karabah. Do akcije azerbejdžanske vojske u toj samoproglašenoj republici živelo je 120.000 etničkih Jermena.

Vašington traži da Baku održi primirje i zaštiti prava civila, dok Nemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Nagorno-Karabah.

Etnički Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula “antiterorističke aktivnosti” kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje “jermenske vojne formacije”.

Dan nakon što je azerbejdžanska vojska započela vojne operacije u regionu Nagorno-Karabah, 20. septembra, postignut je sporazum o prekidu vatre sa jermenskom stranom, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga.

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

PROČITAJTE VIŠE:

POTRESNE SCENE IZ PRESTONICE UZBEKISTANA: Ogroman požar bukti blizu aerodroma, ljudi panično beže! (VIDEO)

NAJVEĆA AVIO NESREĆA NA BALKANU: Dva aviona se sudarila iznad Zagreba, Srbija tužena u Strazburu! “Beba je davala znake života…” (VIDEO)

SRBI IZ ČIKAGA PORUČUJU: “Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, već hoćemo ili nećemo da postojimo!”

Izvor: RTS
Foto: EPA-EFE/Roman Smayilov

YOU MAY LIKE