Chicago, IL
81°
Partly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
79°F
79°F
75°F
72°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
75°F / 61°F
79°F / 63°F
73°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NAGODIO SE SA CRNOM GOROM: Kralj kriptovaluta platio slobodu 400.000 evra!

Oni su jemstvo od po 400.000 eura ponudili juče, predlažući da im sutkinja Ivana Becić dozvoli da se sa slobode brane optužbi.

Taj predlog sudu je podnio njihov branilac, advokat Branko Anđelić, navodeći i mere obezbjeđenja – da ne napuštaju stan u Podgorici, povremeno se javljaju policiji.

Kao garanciju da uhapšeni kralj kriptovaluta i njegov poslovni partner neće pobeći, Anđelić je sudu ponudio da borave u stanu koji je u vlasništvu kompanije njegove vanbračne supruge.

Do Kvon i Čand Jun su negirali krivicu za falsifikovanje dokumenata, a pred Becić su obećali da neće bežati iz Crne Gore ukoliko prihvati predlog za jemstvo koji je podneo Anđelić.

Obojica su objasnila da će novac, ukoliko sud to odobri, uplatiti njihove supruge.

Oni su juče pred sutkinjom Becić kazali da nisu krivi i da nisu falsifikovali pasoše Kostarike, te da su ih dobili u zakonitom postupku.

“Nisam kriv. Nismo falsifikovali pasoše Kostarike, dobili smo ih u zakonitom postupku. Jedini relevantan dokaz za to jeste da od nadležnih državnih organa Kostarike dobijete dokumentaciju o izdavanju pasoša”, rekao je juče u sudnici podgoričkog Osnovnog suda Do Kvon.

Gotovo identičnu odbranu iznio je i Hon Čand Jun.

“Sud je rešenjem od 12.5.2023. godine prihvatio ponuđeno jemstvo u iznosu od po 400.000 evra prema okrivljenima C.J.H. i K.D.H., korejskim državljanima koji se terete da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave. Saslušani na glavnom pretresu na okolnosti oko određivanja jemstva, okrivljeni su sudu pojasnili svoje imovinske prilike, ukazujući da imaju imovinu višemilionske vrednosti, dok bi navedeni iznos uplatile njihove supruge – navodi se u saopštenju.Takođe su obećali da se u slučaju određivanja jemstva, do kraja krivičnog postupka neće kriti, da će se redovno odazivati pozivima suda i da će biti dostupni na adresi koju je dostavio njihov branilac.Navedenom predlogu se zastupnik optužbe protivio ukazujući da ponuđeni iznos ne garantuje i obezbeđenje prisustva okrivljenih, te da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore, a ukazao je i da nema uslova za određivanje mera nadzora” – navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Dodaje se da je ceneći navedeni predlog branioca i mišljenje zastupnika optužbe, sud imao u vidu težinu krivičnog dela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000,00 evra deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bekstvom.

Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti proveru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usled čega je neizvesna dužina trajanja ovog postupka. Osim jemstva, prema okrivljenima je, kao mera obezbeđenja prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje postupka, određena i mera zabrane napuštanja stana, za koju sud nalazi da uz jemstvo u znatnoj meri supstituiše pritvor, a osim toga i jemstvo garantuje poštovanje izrečene mere nadzora. Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše izrečenu mjeru nadzora, rešenjem suda će se odrediti da se vrednost data kao jemstvo unese u poseban razdel budžeta za rad sudova”, piše u saopštenju.

POVEZANE TEME:

CRNA GORA PRIMILA ZAHTEV: SAD i Južna Koreja traže izručenje “kralja kriptovaluta”!

PROPALI “KRALJ KRIPTOVALUTA” SE KRIJE U SRBIJI: Prevario više od 200.000 ljudi, traži ga i Amerika!

KRALJ KRIPTOVALUTA PAO U PODGORICI: Uhvaćen na aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, ojadio 40 milijardi dolara!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter @Crypto_Potato

YOU MAY LIKE