Chicago
23°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 65%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
37/32°F
37/25°F

Published 7 months ago

By admin

NA ZEMLJI U RATU, U SVEMIRU ZAJEDNO: NASA i Roskosmos potpisali sporazum o zajedničkim letovima do MSS!

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su dugo čekani sporazum o integrisanim letovima za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), što će omogućiti ruskim kosmonautima da putuju do stanice letelicama konstruisanim u SAD, a američkim astronautima da se voze ruskim Sojuzom, objavile su u petak dve agencije.

“Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa MSS”, saopštio je Roskosmos, dodajući da će dogovor omogućiti “istraživanje svemira u mirnodopske svrhe.”

NASA i Roskosmos, ključni partneri u radu dvadeset godina stare svemirske stanice, godinama su pokušavali da obnove rutinske integrisane letove svojih posada, u okviru dugogodišnjeg civilnog saveza agencija, koji je sada jedan od poslednjih vidova saradnje Sjedinjenih Država i Rusije dok tenzije besne usled rata u Ukrajini.

Prvi integrisani letovi na osnovu novog sporazuma dogodiće se u septembru, saopšteno je iz NASA-e. Američki astronaut Frenk Rubio poleteće za međunarodnu stanicu sa kosmodroma Bajkonor u Kazahstanu, koji je zakupila Moskva, sa dvojicom kosmonauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

U zamenu za to, kosmonautkinja Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astraonuta na letu kapsule Kru Dregon kompanije Spejs Eks do laboratorije u orbiti, a poleteće iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Dve agencije su prethodno delile mesta astronauta u američkim letelicama iz programa šatl, i ruskom Sojuzu. Nakon što su američki šatlovi “penzionisani” 2011. godine, SAD su se oslanjale na ruski Sojuz za slanje američkih astronauta do svemirske stanice sve do 2020, kada je kapsula Kru Dregon kompanije Spejs Eks oživela NASA-ine kapacitete za svemirske letove i počela rutinske letove do Međunarodne svemirske stanice sa Floride.

Kikina, inženjerka i jedina žena u ruskom korpusu aktivnih kosmonauta, biće prva osoba iz Rusije koja leti kapsulom Dregon Spejs Eksa. Trenirala je za tu misiju u sedištu NASA-e u Hjustonu dok se pregovaralo o sporazumu o integrisanim letovima.

Američka svemirska agencija saopštila je da je za nastavak rada laboratorije ključno da u njoj bude najmanje jedan Rus i jedan Amerikanac.

“Letovi sa integrisanim posadama su garancija da na stanici postoji adekvatno obučeno osoblje za poslove kao što je ključno održavanje i svemirske šetnje”, saopštila je NASA u petak.

Malo pre nego što je sporazum objavljen, ruski predsednik Vladimir Putin smenio je šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i na njegovo mesto postavio Jurija Borisova, bivšeg zamenika premijera i zamenika ministra odbrane.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!