Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

NA PIJEDESTALU EVROPE: Studenti FTN-a pobedili na takmičenju u robotici u Francuskoj

Tim studenata “PMG robotics” sa Fakulteta tehničkih nauka pobedio je na ovogodišnjem takmičenju “EUROBOT 2019”, održanom protekle subote u Francuskoj.

Tim „PMG robotics“ činili su studenti četvrte godine Mehatronike. U finalnom meču pobedili su ruski tim “Reset” sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojili EUROBOT 2019.

Profesori sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment FTN-a kažu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na EUROBOT-u i svake godine su imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

„Ove godine su Srbiju učinili prvakom u ovoj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je u pitanju znanje, i kada je u pitanju oprema od koje su sačinjeni roboti“ – naveo je doc. dr Jovica Tasevski.

Prof. dr Branislav Borovac kaže da su više od pola godine ovi studenti intenzivno radili na robotima.

“Osim znanja, pokazali su i svoju istrajnost i posvećenost rešavanju zadatka. Svako može jedanput da napravi uspeh, ali kada on dolazi u kontinuitetu, to je dokaz da je dobar i kvalitetan rad iza njih, što nas veoma raduje“, istakao je Borovac.

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije, koje simbolično predstavljaju eksperiment, klasifikuju i mere atome, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.

Izvor: novisad.com

YOU MAY LIKE