Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NA DAN ŽENA: Predstava o Lepoj Breni će se igrati u zagrebačkom pozorištu!

U zagrebačkom pozorištu Kerempuh na Dan žena stiže predstava o životu Lepe Brene. U glumačko-pevačko-plesnom komadu “Lepa Brena project”, problematizuje se fenomen njene popularnosti, tragični raspad bivše zemlje, ali i nesrećne sudbine svih njenih građana. I sve to ispričano je kroz ženu koja je bila simbol Jugoslavije; čak pet likova Lepe Brene stopilo se u jednu zajedničku priču i poruku.

Pozorišna predstava nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i jedne hrvatske spisateljice Vedrane Klepice, a sva lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri glumice Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović i jedan glumac Vlada Aleksić. Glavni su likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pesme, Brena Jugoslovenka i Brena Seksualnosti, čiji se monolozi upliću u vrstu međusobnog razgovora; kako svih pet Brena međusobno, tako i s publikom.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Nakon uspešne beogradske premijere, neverovatna pozorišna priča beogradskog Bitef Teatra “Lepa Brena project” stiže na gostovanje i u hrvatsku metropolu 7. i 8. marta.

Priča o kompleksnosti i kontradikcijama
Autori naglašavaju da predstava nije zamišljena samo kao biografska predstava, već kroz Lepu Brenu, najveći simbol šoubiznisa Jugoslavije, priča i o kompleksnosti i kontradikcijama poslednjih četrdeset godina na ovim prostorima, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočarenjima i nadi, ali vidimo i Brenu kao estradnu zvezdu koja i sama puca pod pritiscima životnih tragedija.

Brena Graditeljstva govori o socijalizmu iz današnje tranzicijske perspektive gde je građanin na svaki način nezaštićen, govori i o ratu i onome što se neprestano gura pod tepih.

Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brena i ima svoj drag queen show u Beču, a kroz njega nas uvodi u vrstu lične hrabrosti da se živi vlastita sudbina. Brena Biznismenka donosi život dive koji se očitava u ljudskoj slabosti, Brena Jugoslovenka donosi bestidni užas rata, dok Brena Pesme pruža mogućnost za promenu, život dostojan življenja.

“Predstava me dirnula, glumačka ekipa je lepo pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je kroz ovakav projekt prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da nas pesma treba spajati, a ne razdvajati”, izjavila je Lepa Brena nakon beogradske premijere.

Brenu glumi popularna Jasna Đuričić, nedavno nagrađena za najbolju evropsku glumicu u filmu Quo Vadis, Aida.

POVEZANE TEME:

LAŽNI PSIHOLOG NUDIO USLUGE PIKSIJU: Lepa Saša lagala da radi za Barselonu, izmislila celu biografiju!

PATRIJARH OTPUTOVAO U SAD: Porfirije ima gust raspored u Americi, a evo koga će sve posetiti!

SEDAM OSOBA UBIJENO: Nova masovna pucnjava u Kaliforniji, napadač uhapšen! (VIDEO)

Izvor: Index.hr
Foto: Index.hr

YOU MAY LIKE