Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

NA BALKANSKOJ VETROMETINI: Gračanica kao vrhunac srpskog graditeljstva!

Godinu za nama Srbi na Kosovu i Metohiji pamtiće i po jubilejima “Sedam vekova Manastira Gračanice i sedamsto leta od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina, ali i 150 godina Bogoslovije “Svetih Kirila i Metodija” u Prizrenu.

Lepotu petokupolne Gračanice opisao je i sam kralj Milutin u Povelji koja stoji u južnom paraklisu hrama. Predstavlja vrhunac srpskog graditeljstva u duhu vizantijske tradicije i svedočanstvo je pravoslavnog bitisanja na balkanskoj vetrometini.

“Gračanica je apsolutni stvaralački biser umetnosti Evrope toga doba. Njena prefinjenost, njena nežnost, njena čipka, njeno ostvarenje, njen unutrašnji put od pakla do raja, njen Sveti Jovan Krstitelj, njene čudesne freske, njena arhitektura, njen utacaj na književnost kod Rakića, Desanke koji su se na nju naslonili, govore da je ona u tom mozaiku zadužbina kralja Milutina – najblistavija”, rekao je Živojin Rakočević, književnik i novinar.

Najveći srpski zadužbinar kralj Milutin svome narodu i otečestvu darivao je 40 velepnih hramova. Manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, posvetio je prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.Ti spomenici srpske prošlosti su sa Manastirom Pećka patrijaršija 2006. u Vilnjusu upisani u Uneskov registar baštine sveta.

“Ako ova građevina živi kao što je živa duša u čoveka iako se ovde slavi Bog kao što se slavio kod naših predaka, onda smo zaista narod Božiji, narod koji ima čime da se pohvali i narod koji će trajati”, naveo je njegovo preosveštenstvo Teodosije, vladika Eparhije raško- prizrenske.

Manastir Gračanica, ponos svetosavskog roda, uprkos mnogim nedaćama svanjava kao zadužbina kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, vladara iz dinastije Nemanjića koja je Srbijom stolovala dva veka. U Dušanovom Prizrenu, “kako je Nušić svojevremeno zapisao, Carigradu srpskih careva”, Bogoslovija “Svetih Kirila i Metodija” opstaje 150 leta.

“Trudimo se kao što je rekao patrijarh blaženo počivši Pavle, koji je 34 godine boravio u ovom carskom gradu, bio takođe profesor ove Bogoslovije, jeste da budemo ljudi”, istakao je Jovan Radić, profesor Bogoslovije “Svetih Kirila i Metodija”.

Rakočević kaže da je Prizrenska bogoslovija legitimni naslednik epohe Nemanjića i svih svetih Nemanjića, kao što je obnovljena patrijaršija pod Makarijem Sokolovićema neposredno rodila i Cetinje i Prizrensku Bogosloviju i ovo što mi danas vidimo kao Srpsku pravoslavnu crkvu.

Duhovno pojanje bogoslova u gradu muzeju na obodu Metohije veliča trajanje naroda koji je svoju svetosavsku veru slavio u deset srednjovekovnih hramova.

Izvor: RTS Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE