Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

MUDRE RUKE ZLATIBORSKE PLETILJE: Dobrila je oblačila kraljicu Elizabetu, Jovanku Broz i Nensi Regan, a otkačila Pjera Kardena!

Vredne zlatiborske pletilje i Dobrila Smiljanić, kreatorka čuvenih džempera iz Sirogojna, pre više od pola veka iz malog zlatiborskog sela krenule su u osvajanje modnog sveta.

Njene kreacije nosile su kraljica Elizabeta II, Nensi Regan, Jovanka Broz, a prodavali su se i na čuvenoj Petoj aveniji u Njujorku. Meštani Sirogojna pričaju kako je Dobrila svojevremeno odbila velikog Pjera Kardena i sačuvala svoj brend.

– Svojevremeno je Pjer Karden, poznati francuski kreator, oduševljen Sirogojno džemperima, odabrao 18 modela pletilja iz Sirogojna za svoju kolekciju. Tražio je da ubuduće pletilje iz Sirogojna proizvode odevne predmete pod njegovim imenom. Dobrila Smiljanić je odbila ovu ponudu jer su Sirogojno džemperi već bili prepoznati kao uspešan svetski brend i nije želela da urušava taj status radeći kao proizvođač za drugog dizajnera – kažu iz kompanije Sirogojno Style.

Tradicija obrade vune i izrade odevnih predmeta od vune se u zlatiborskom kraju neguje vekovima. Zbog oštre klime i bavljenja stočarstvom žene na ovom podneblju od davnina izrađuju vunenu odeću za članove svojih porodica.

Veština pletenja je šezdesetih godina prošlog veka prepoznata kao mogućnost da stanovnice Sirogojna i okoline ostvare prihod, a u isto vreme brinu o svojim porodicama i domaćinstvu. Organizovana proizvodnja pletene odeće u domaćoj radinosti započeta je 1962. godine u okviru Zemljoradničke zadruge u Sirogojnu. Ubrzo su kreacije Dobrile Vasiljević Smiljanić, izrađene veštim rukama zlatiborskih pletilja, počele da nižu uspehe na domaćem i inostranim tržištima.

Brojne nagrade za dizajn, pisma i fotografije poklonika i stvaralaca mode iz celog sveta svedoče o neverovatnom uspehu modne marke iz malog zlatiborskog sela.

Za ručno rađene originalne džempere iz Sirogojna vremenom su saznali u svim svetskim metropolama.

Modeli sa Zlatibora izlagani su i na Petoj aveniji u Njujorku, uz one sa potpisom Armani i Iv Sen-Loran.

Ručno pletena odeća iz Sirogojna danas je prepoznatljiva po pejzažnim motivima, slikama zlatiborske prirode raskošnih boja, uglavnom vezenim na odevnim predmetima. Ovi motivi se kao plod ideje i kreacije Dobrile Vasiljević Smiljanić javljaju tek osamdsetih godina prošlog veka, posle geometrijskih i floralnih motiva karakterističnih za sedamdesete.

Sećanja na početke i najveće uspehe pletilja i kreatorke Dobrile Smiljanić danas čuva Muzej pletilja u Sirogojnu. U ovom prostoru je kroz autentične fotografije, novinske članke i snimke modnih revija predstavljena jedinstvena priča o odeći kojoj su se divile Nensi Regan, Jovanka Broz, Raisa Gorbačov, Liv Ulman i britanska kraljica Elizabeta II.

Od 1998. godine Sirogojno Style je deo porodične firme Sirogojno Company koja nastavlja proizvodnju ručno pletene odeće poštujući veoma visoke standarde kvaliteta materijala, izrade i dizajna. Sačuvan je sada već tradicionalni model proizvodnje u domaćoj radinosti, uz korišćenje vune uvezene sa Islanda i veoma strogu kontrolu kvaliteta.

Svaki komad odeće izrađuje se u skladu sa detaljnim instrukcijama u pogledu dizajna i načina pletenja i detaljno se kontroliše nakon izrade. Kao oznaku kvaliteta svaki originalni komad ručno pletene odeće nosi etiketu u obliku stilizovane tradicionalne zlatiborske brvnare sa imenom pletilje i logotipom robne marke Sirogojno Style.

– Danas Sirogojno Style sarađuje sa domaćim kreatorima i stvara sa njima zajednički dizajn, kombinujući tradicionalno i moderno. Tako se kreiraju autentični komadi, koji nose u sebi prepoznatljive motive istorije i tradicije Sirogojna, a istovremeno su u skladu sa savremenim modnim dizajnom – kažu iz kompanije Sirogojno Style za Zadovoljnu.

Tako ovi čuveni džemperi sa prikazima zlatiborske prirode, koji su proslavili kreatorku Dobrilu i vredne pletilje, posle toliko vremena i dalje osvajaju svet iz butika u Tokiju, Parizu, Moskvi, Frankfurtu.

Izvor: Luftika Foto: Sirogojno Style

YOU MAY LIKE