Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

MOŠTI SVETOG NIKOLAJA STIGLE U BEOGRAD: Kivot sa moštima predvodiće Spasovdansku litiju! (FOTO)

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su danas u Beograd, u hram Vaznesenja Gospodnjeg gde je, u prisustvu patrijarha Porfirija, počelo praznično bdenije sa služenjem molebana, a unošenju mošti, u navečerje praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Starešina Vaznesenjske crkve otac Arsenije rekao je uoči unošenja mošti da će mošti biti izložene u toj crkvi do početka spasovdanske litije sutra u 19 časova i da će do tada svi vernici SPC moći da se pomole pred njima.

“To je velika uteha za sve nas, pogotovo u ovim trenucima kada osećamo da smo uzdrmani. Kada smo se suočili sa zlom koje se nadvilo i verujemo u blagodatnu pomoć Svetog Vladike i da dobro zacari u srcima ljudi i da se preobrazimo u ovim danima i godinama koje su pred nama”, rekao je Arsenije.

Kivot sa svetim moštima iz vladikinog počivališta, manastira Lelića, krenuo je put Valjeva u podnevnim časovima, gde je u 13:30 u litiji prenet iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice u veličanstveni hram Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je krenuo ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije, navela je ranije SPC.

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedelje, 27. maja, radi utehe i duhovnog okrepljenja vernog naroda u ovim teškim danima.

Na sam dan gradske slave Beograda, Vaznesenje Gospodnje, 25. maja, mošti će biti izložene na poklonjenje i celivanje u Vaznesenjskoj crkvi, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti liturgijom sa početkom u devet sati.

Potom će osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada. Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za našu decu i naš narod, “da nas Gospod zakrili desnicom svojom”.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

PROČITAJTE VIŠE:

ISPOD TRI SLOJA REČI: Posle 1.500 godina otkriveno tajno poglavlje Biblije!

NASLEĐE U OPASNOSTI: Tri srpska spomenika kulture među sedam najugroženijih u Evropi!

NAJVREDNIJI RUKOPIS NA AUKCIJI: Biblija stara 1.100 godina prodata za 38 miliona dolara! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: mod.gov.rs

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)