Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

MOMAK ZA PRIMER: Vuk studira dva fakulteta, ima prosek 10, a stiže i da izlazi!

“Kako, ali kako?!” Ovo pitanje Nišlija Vuk Bibić čuje gotovo svakoga dana, a naročito kada upozna nove kolege, prijatelje i saradnike. “Kako uspevaš da završavaš dva fakulteta, ja ni jedan ne mogu u roku!”

A on se ne ističe i ne hvali, čak mu nije ni prijatno kada je u centru pažnje zbog te svoje odlučnosti. U roku je završio Prirodno-matematički fakultet, koji traje tri godine, paralelno sa Elektronskim, koji još studira jer on traje četiri. I ima sve desetke.

Jednostavno, želja mu je bila da od dva fakulttea na kojima se izučavaju računarske tehnologije, ali na potpuno drugačiji način, dobije znanje s kojim će dalje moći da se usavršava. I nije samo fakultet mesto gde se obrazuje – tu su brojni kursevi i knjige.

“Meni je bilo čudno i svima je bilo čudno kada sam uzeo dva indeka. Planirao sam da upišem PMF vanredno, s tim što nisam znao da ta opcija ne postoji duži niz godina, tako da sam bio u obavezi da slušam i predavanja i vežbe. Mnogo profesora je korektno po tom pitanju, imaju razumevanja. Neki su mi dozvoljavali odsustvo, ali bilo je i nekih koji nisu. Mislio sam da će biti mnogo teže nego što zapravo jeste”, priča Vuk.

Teško jeste, sigurno, ali ne i nemoguće. Zapravo, ključ je organizacija. Dok neko možda satima odlaže učenje, lista materijale i strahuje od ispita, Vuk je već savladao to gradivo i spreman je da krene dalje. A to nikako ne znači da ne spava noću i da ne izlazi. Na njegovom instagramu mogu se videti slike sa drugarima, iz provoda, sa devojkama.

“Ja ne bih mogao sebe da zamislim da čak ni par dana, a kamoli duže od toga ne izađem iz kuće ili nemam socijalne kontakte. Smatram da je neophodno održati balans. Kada bih ja to vreme uveče odvojio da učim, a ne da izađem, to učenje bi samo išlo sve gore i gore”, kazao nam je.

Drugari iz osnovne i srednje škole ga podržavaju. A kako ne bi nikoga na neki način demotivisao, on kaže da, na primer, nikada ne bi uspeo da studira, na primer, medicinu ili prava.

“I sada je mnogim kolegama nejasno kako uspevam. Kažu “Ja jedva jedan fakultet završavam, a ti dva”. Meni je uvek neprijatno zbog takvih komentara, jer na sve načine sam pokušavao da izbegnem da se neko oseća loše, ja to radim zbog sebe, a ne da bih se poredio sa drugima i da bi se osetili loše”, kazao nam je.

Trenutno nema ljubav, ali tokom maratonskih studija kaže da je imao dugu vezu. Druga strana imala je takođe velike ambicije na studijama i uz razumevanje ta veza je, kaže, funkcionisala tako da nikome nije manjkalo emotivne pažnje.

“Ja emotivnog partnera doživljavam kao prijatelja, tako da to vreme provedeno sa prijateljima se dalo zameniti vremenom provedenim sa partnerom. Duža veza o kojoj sada pričam bila je sa devojkom koja je takođe jako ambiciozna i dosta vremena je i sama provodila učeći i radeći na sebi – kazao je.

Tokom studija morao je da odlazi s fakulteta na fakultet, a oni se nalaze u različitim delovima grada. Samo dva puta potrefilo se da se ispiti preklapaju, ali je taj problem uspeo da reši. Ocene nije nikada poništavao, uprkos pomalo otežavajućoj okonosti da se tokom korone mnogi ispiti polažu iz jednog dela – kolokvijumi su svakako mnogo lakši način da se uspešno savlada gradivo na dva fakulteta.

Mnogi profesori nisu ni znali da Vuk studira dva fakulteta, a kada bi i otkrili to, uglavnom su ga podržavali. Ipak, neki su bili striktni, njihov predmet morao je da se ispoštuje i odsustvo sa nastave nisu dozvoljavali.

Dva fakulteta koja je Vuk odabrao bave se računarskim tehnologijama, ali na potpuno različit način.

“Na PMF sam završio računarske nauke, a na Elektronskom fakultetu studiram računarsku informatiku. Ali, fokus je dosta različit. Na elektronskom je akcenat na hardveru i na organizaciji računara, a na PMF je više fokus na matematici. Inicijalna ideja mi je bila da upišem matematiku na PMF, ali sam shvatio da na računarskim naukama ima mnogo više matematike i dosta izbornih predmeta vezanih za matematiku, tako da sam ja sam krojio svoj program, gledao sam da bude što vise matematike”, kazao je.

U narednom periodu planira da upiše i master u inostranstvu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen YouTube / Jovan Milić

YOU MAY LIKE