Connect with us

Amerika

MOLEBAN ZA SPC U CRNOJ GORI: Molitvena podrška iz najstarijeg srpskog manastira u Americi (FOTO)

Published

on

Molitvenu podršku našoj stradalnoj crkvi u Crnoj Gori blagoslov je dao vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin

U libertivilskom manastiru Svetog Save u Ilinoisu, SAD, srpskom najstarijem manastiru u Americi i kolevci Srpske Pravoslavne Crkve, koji je među vernicima poznat po tome što u njemu počivaju mošti Svetog Mardarija, održan je moleban za braću i srpske svetinje u Crnoj Gori.

SRBI, DA LI STE ZNALI? U manastiru nedaleko od Čikaga počivaju mošti čak tri srpska svetitelja

Molitvenu podršku našoj stradalnoj crkvi u Crnoj Gori blagoslov je dao vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin.

Nakon molebana, prisutni vernici celivali su mošti Svetog Mardarija, prvog srpskog episkopa na tlu Amerike, uvrštenog u red svetitelja 2015. godine.

Manastir Svetog Save u Libertivilu sagrađen je 1927. godine od priloga koje je vladika Mardarije sakupljao. Iako je bio teško bolestan od tuberkuloze, po svedočanstvima, vladika Mardarije nosio je sam materijal za izgradnju manastirskog hrama.

Njegova posvećenost, ljubav prema Bogu i svom narodu se i danas prepričavaju, kroz doživljaje verujućih ljudi iz tadašnjeg vremena – “Crkvu gradi, a umire od gladi”.

Vladika Mardarije (kršteno ime Ivan Uskoković), koji je rođen u selu Kornet, nadomak Podgorice, upokojio se 12. decembra 1935. godine u 46. godini ovozemaljskog života i sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertivilu. Nakon 80 godina, Sabor SPC je donio odluku o kanonizaciji Svetog Mardarija, a njegove netruležne mošti otkrivene su u maju 2017. godine.

TEKST: Serbian Times FOTO: Boris Pejović

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement