Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 5mph W
Humidity: 67%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
50°F / 45°F
55°F / 43°F
45°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

MLADOST I TALENAT ČUVAJU TRADICIJU: Marina ima 16 godina i već je virtuoz srpske frule!

Nekada je svaka kuća imala frulu i svog svirača. Danas je sve manje mladih koji se odlucuju da sviraju ovaj instrument, ali mlada Ljizanka prkosi statistici. Pravi čuvar srpske tradiciji sa samo šesnaest godina živi u selu Ba, Marina Stevanović od svoje devet godine zavolela drveni instrument od koga se i posle šest godina ne odvaja, pronoseći najlepše umilne zvuke srpske narodne pesme širom Srbije.

“Frulu sam zavolela u trećem razredu osnovne škole kada kada sam se upisala na folklor, ti opijajući zvuci ovog drvenog instrumenta na časovima dok smo igrali, nisu mi izlazili iz glave , nekako sam se pronašla u svakom njenom tonu. Od tada sam krenula na časove i već sviram šest godina, i ne samo običnu fruliću već i dvojnice”, rekla je Marina za RINU.

Da nije kao sve ostale devojke i da je ne krasi samo lepota već i talenat, pokazala je mnogo puta, ali onome u čemu se najbolje oseća jeste u igri i pesmi. Njan muzički talenat vrlo brzo su prepoznali profesori muzike.

“Na probama često zasvira frulu ali i dvojnice, prve tonove je odsvirala za pesame “Tri livade nigde lada nema, pa “Obraše se vinogradi gore kraj Topole”, ali onu koju najčešće svira jeste “Jutros mi je ruža procvetala. Lepo je videti da neko tako mlad voli i poštuje tradiciju”, kazao je njen učitelj Petar Lazić.

Ljiška mlada frulistinja pohađa srednju muzičku školu “Marko Tajčević” u Lazarevcu, gde uči da svira flautu, ali frula je instrument kom se uvek rado vraća.

“Gde god da pođem frulu sa sobom nosim, od čega se ne odmajam, u čijim melodijama uživam, i osećam jednostavno kao da mi pripada. Ove godine pobedila sam na Saboru frulašu Prislonici, u kategoriji od 12-16 godina. Sav moj trud, učenje za mene najlepšeg imstrumenta isplatio se nakon šest godina kada sam pobedila na najprestižnijem takmičnjenu. Dosta toga sam na učila i od maestra na fruli Bore Dugića”, dodaje Marina.

Iako mlada, ova Ljižanka zna šta želi, da i dalje pronosi tonove najlepših srpski pesama i tako čuva tradiciju i narodno stvaralaštvo, jer kako kaže “ko će a ko ne mi mladi”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE