Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 7mph S
Humidity: 76%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

MLADIĆ KOJI NE ZNA ZA STRAH: Iako visi na užetu po 8 sati dnevno, radeći rizičan posao, ne skida osmeh sa lica!

Кoliko puta ste prošli pored neke višespratnice i sa strahom pogledali u radnike koji pričvršćeni samo za uže na velikoj visini obavljaju svoj posao? Ipak, mora neko i to da radi a svi oni koji se odluče da na ovakav način zarade platu moraju proći rigorozne obuke. Mladi Čačanin Milan Makojević je jedan od njih. On poseduje najviši stepen obučenosti koji obnavlja na svake tri godine.

„Visinski radnici su obučeni za radove na teško dostupnim mestima, gde nije moguće postaviti skele ili upotrebiti dizalicu. Pored savladanog straha od visine i sposobnosti opstajanja na užetu, visinski radnici moraju biti dobri majstori kako bi zadat posao kvalitetno odradili“, kaže Milan za RINU.

Naglašava da čovek mora i psihički i fizički da bude sposoban za rad na visini, jer su zadaci koji morate obaviti izuzetno teški i odgovorni.

„Prelazite razne vrste prepreka poput penjanja uz uže, kao i prelazak sa jednog užeta na drugo. Učimo i kako spasiti čoveka koji je u opasnosti, a nalazi se na određenoj visini. Straha je u početku bilo, ali posle dobre prakse on biva sveden na minimum. Nije bilo svejedno tih prvih dana kad visite sa zgrade, dupliraolo mi se pred očima, ali to sam brzo prevazišao i bacio se na posao“, rekao je hrabri Čačanin.

Neki od specifičnih poslova koje obavljaju visinski radnici su krovno-pokrivački radovi, limarski, termo i hidroizolacija, kao i zaštita od golubava na zgradama i vilama, sečenje i održavanje stabala, farbanje visokih konstrukcija i montiranje antena. Milana ponekad nazivaju i spajdermenom, a njegov stimulans svakako je dobra plata. Pred visinskim radnicima mnogo je izazova, ali oni kao pravi superheroji uspešno ih prevazilaze.

“U današnje vreme sve je na struju, pa tamo gde nema ocaka najviše nam otežava rad. Tada moramo da izmišljamo kako se pričvrstiti da bi bili sigurni. Uspevamo u tome i to je ono što nas izdvaja od drugih opasnih poslova. Česte naše intervencije su i popravka relativno novih fasada, najviše su ugrožene zbog pojave smole“, izjavio je Milan.

Oprema koja je potrebna za izvođenje ovih radova sastoji se od pojasa koji obuhvata celo telo, spuštalice i penjalice, klupice i dodatnog osiguravajućeg pojasa i naravno šlema. Milanu ništa ne predstavlja problem, a predrasude i sumnjičave poglede onih koji ga angažuju brzo je prevazišao i dokazao se kao odličan radnik koji može uspešno da završi svaki postavljeni zadatak.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE