Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 18mph W
Humidity: 63%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
46/32°F

Published 2 years ago

By admin

MLADI SRPSKI NAUČNIK VRŠNJACIMA: Obrazovanje nije obaveza, već rad na sebi – pronađite ono što volite!

Mihailo Mirković, student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, dobitnik je prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu. Mladi pronalazač, koji je do sada patentirao nekoliko izuma, poručuje svojim vršnjacima da odlazak u školu i učenje ne treba posmatrati kao obavezu, već kao “spoj rada na sebi i oblasti koju ćeš najviše zavoleti i izučavati sa uživanjem”, prenosi Tanjug.

Srpski naučnik, koji je na takmičenju u četiri kategorije predstavio izum iz hemije, kaže da se uvek trudio da mu školovanje bude prioritet, uz poruku mladima da pronađu sebe u onome o čemu uče.

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, početkom godine održan je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, a Mihailo je predstavljao Prvu beogradsku gimnaziju, čiji je učenik bio do pre godinu dana.

Njegov pronalazak pripada oblasti zelene hemije, to jest doprinosi znatnom smanjenju zagađenja hemijskim otpadom.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/780293895958957

U laboratorijskim ispitivanjima Mihailo je utvrdio da njegov pronalazak u odnosu na standardne rastvarače stvara 3,5 puta manju količinu hemijskog otpada, što je velika razlika imajući u vidu potencijalnu primenu pronalaska u hemijskoj industriji.

Kaže da je hemiju zavoleo još od osnovne škole, a da je kasnije samo nadograđivao znanje u toj oblasti.

“To mi je bio najinteresantniji predmet tada. Učestvovao sam na takmičenjima iz hemije, bio sam osvajač nagrada na republičkim takmičenjima, a u trećem razredu gimnazije predstavljao sam Srbiju na Svetskoj hemijskoj olimpijadi u Parizu i tada sam osvojio bronzanu medalju”, kaže Mihailo.

U gimnaziji je uvećao znanje iz hemije, koje mu je, kaže, omogućilo da se dobro spremi za fakultet i posveti dodatnim aktivnostima u koje spada naučni rad koji je predstavio na spomenutom takmičenju.

Mihailo navodi da država za uspešne srednjoškolce i studente izdvaja stipendije i nagrade za učešća i postignuća na takmičenjima, što je, smatra, pozitivno i motivišuće.

“Neophodno je učestvovati na tim takmičenjima kako bi se to znanje iskoristilo i došlo do izražaja. Tada se ističu učenici po interesovanju”, kazao je on.

Mihailo smatra da je tokom učenja važno pronaći sebe, što se, napominje, svakome događa u različito vreme.

“Nekima ljubav prema nekoj oblasti dođe kasnije, ali je važno da se izabere nešto što osobu zanima, što ima neku perspektivu za nju i što radi sa uživanjem”, smatra ovaj mladi naučnik.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/COagy1-q3Ab/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Brainz TV

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)