Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 5 years ago

By Vera

MLADI SRPSKI HEMIČARI DRUGI NA SVETU: Ne težimo velikom novcu, želimo uslove za rad

Učenički tim iz Srbije zauzeo je drugo mesto na Međunarodnom hemijskom turniru koje je održano u Moskvi od 20. do 25. avgusta na Univerzitetu Lomonosov.

Tim su činili Filip Koldžić, Mihailo Milošević i Branka Krnjaja iz Matematičke gimnazije, Dunja Arsenijević i Stefan Mitrović iz III beogradske gimnazije i Jelena Ivković iz XIII beogradske gimnazije.

Filip Koldžić je osvojio II nagradu po posebnom plasmanu, a Mihailo Milošević i Dunja Arsenijević III nagradu.

Vođe tima su Uroš Stojiljković i Anamarija Nikoletić sa Hemijskog fakulteta.

Srpski mladi hemičari slažu se da uslovi za bavljenje naukom u Srbiji nisu dobri, te da će na usavršavanje najverovatnije u inostranstvo.

“Mislim da svi imamo viđenje da bismo svi hteli da ostanemo ovde, ali da nam mogućnosti baš ne idu u prilog tome,” kaže Dunja Arsenijević.

Govorećin na televiziji N1 o ostanku u Srbiji, Uroš je rekao da bi najviše voleo da ostane u Srbiji, ali da su uslovi za bavljenje naukom izuzetno loši.

“Trenutno mi je plan usavršavanje u inostranstvu, pa ću se vratiti”, kaže.

Branka Krnjaja kaže da će posle fakulteta verovatno napustiti Srbiju.

“Mislim da svi imamo viđenje da bismo svi hteli da ostanemo ovde, ali da nam mogućnosti baš ne idu u prilog tome”, kaže Dunja Arsenijević, dodajući da “što se više ulaže u nauku, to se više dobija”.

Niko od nas ne teži nekim velikim parama, samo želimo dobre uslove za rad“, kaže Uroš Stojiljković i dodaje da bi većina njegovih kolega sa fakulteta želela da ode u inostranstvo.

Izvor: N1 Foto: Brainz.centar

YOU MAY LIKE