Connect with us

Srbija

MLADI PRONALAZAČ IZ BEOGRADA: Nikola (20) izumeo pametnu rukavicu za slepe sa nekoliko veoma korisnih funkcija

Published

on

Nikola Krstić (20) iz Beograda izumeo je „pametnu rukavicu“ za slepe, jedinstvenu u svetu. Posle nekoliko godina testiranja i usavršavanja, njegova startap kompanija, dobila je grant od 80.000 evra od Inovacionog fonda. Plan je da se unapređeni izum od aprila nađe na tržištu.

Dvanestogodišnji Veljko Šarčević iz Kragujevca, slep je od rođenja. Odličan je učenik, voli muziku i filmove, svira klavijature. U svojoj kući snalazi se sam, ali mu je u nepoznatom prostoru, potrebna pomoć. Pametna rukavica za slepe olakšala bi mu svakodnevicu. 

„Baš mi se ovo sviđa, bukvalno ne mogu da verujem da može da pogodi šta sam opipao, ko je ispred mene, ko je iza mene“, rekao je Veljko.

Multifunkcionalna rukavica – najbolja sednjoškolska preduzetnička ideja Beograđanina Nikole Krstića, jedinstveno je pomagalo u svetu. Kada se stavi na ruku, uključi se i set senzora koji prikupljaju informacije iz okoline.

„Orijentacija u prostoru, detekcija boja, detekcija novčanica, intenziteta svetlosti, detekcija takođe, prepreka, objekata izgovaranje datuma, izgovaranje sata takođe, panik taster, ukoliko se izgube, pošalju svoju lokaciju starateljima ili prijateljima“, ispričao je Nikola.

RUKAVICA DETEKTUJE NOVČANICE: Pomoć slepima

Domaći startap „Anora“ i Savez slepih Srbije imaju zajednički cilj, da ovim projektom olakšaju i unapred život te kategorije stanovništva.

„Mislim da ova vrsta inovacije treba da bude podstrek i drugima da između ostalog ti izumi budu u funkciji pomoći slepima, kako bi se kompenzovala invalidnost na ovaj način“, kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

„Inicijalno, ovde lokalne samouprave da pomognu da ti ljudi dobiju besplatno rukavice, a da kasnije krouz proceduru bude to i preko fondova“, rekao je Igor Sužnjević iz „Anore“.

Smederevo i Novi Pazar nabaviće nekoliko rukavica za svoje sugrađane. Pridružiće se i Kragujevac. Da bi bila dostupna većem broju korisnika, potrebno je sistemsko rešenje.

Krajnji cilj je ulazak na listu Republičkog fonda, prolazak Agencije za lekove i odobravanje ove rukavice kao evidentnog pomagala za slabovide“, izjavila je Gordana Damnjanović iz Gradskog veća Kragujevca.

 U Srbiji je više od 12.000 slepih i slabovidih. Pametna rukavica kao višenamenski asistent, umnogome bi pomogla njihovom ravnopravnom uključivanju u društvo, što i želja pronalazača ovog pomagala.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement