Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

MLADI GENIJALCI IZ NIŠA: Srednjoškolci napravili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika u govor! (VIDEO)

Tri učenika niške Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” došli su na ideju kako da pomognu nemim ljudima te su za manje od tri meseca napravili su značajan izum – Arduino rukavicu koja znakovni jezik u realnom vremenu prevodi u tekst i govor.

Zahvaljujući neizmernoj podršci mentorki Ivane Miladinović i Jelena Rajković, učenici trećeg razreda ETŠ “Mija Stanimirović”, Nikola Ranđelović, Luka Rakić i Ivan Ćirković napravili su rukavicu koja omogućava komunikaciju između nemih osoba i osoba koje ne znaju znakovni jezik. Namenjena je konkretno nemim osobama, kako bi uklonila komunikacionu barijeru.

Na Galaksija Kupu, koji je održan krajem marta u Vršcu na temu Uređaj primenljiv u svim sferama života, niški tim je osvojio II mesto u konkurenciji 23 tima.

Proizvod je originalan, odličan i efektan

Nije bilo lako. Najzahtevniji, ujedno i najteži, deo celog procesa bio je smišljanje ideje, što je učenicima oduzelo značajno više vremena u poređenju sa samom realizacijom.

“Ideja je zapravo adaptirana u odnosu na originalnu ideju rukavice koja je bila namenjena za virtuelnu realnost. Preusmerili smo se baš iz razloga što se ovako nešto ne može videti svakodnevno, a na prototipu smo radili otprilike mesec dana. Tokom vremena smo se suočili s brojnim izazovima, pogotovu oko nabavke delova. Ipak, uspeli smo da ih prevaziđemo i uspešno završimo projekat u zadatom roku”, rekli su učenici za Niške Vesti.

Ceo projekat je, kako kažu zapravo njihov.

“Odradili smo sve takoreći, ceo projekat je zapravo naš. Dizajn same rukavice, sve to smo sami uradili. Možda nekim nemim osobama pomogne da se više socijalizuju, da se ne osete odbačenim kao što može biti slučaj”, rekli su oni za Instagram profil “VidiVamo”.

PROČITAJTE VIŠE:

Sledeći projekat zahtevniji i inovativniji

Što se tiče daljih planova i inovacija, nisu želeli da otkriju planove, ali kažu da će projekat svakako biti dosta zahtevniji.

“Ne bih da otkrivamo sve detalje, ali naš sledeći projekat će biti daleko zahtevniji i inovativniji, i naravno, uključiće i posebno adaptiranu veštačku inteligenciju. Što se tiče nadogradnje ovog projekta, planiramo da napravimo prateći softver koji bi služio za učenje znakovnog jezika, tako da bi rukavica mogla da se koristi i u te svrhe“, najavljuju oni.

Složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje, velika su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju.

POVEZANE TEME:

DA NAS NEMA, TREBALO BI NAS IZMISLITI: Ovo je lista najčudnijih srpskih rečenica!

ISTORIJA PUNA TAJNI: Ovo je 5 najvećih zabluda o Kalemegdanu!

NASLEĐE U OPASNOSTI: Tri srpska spomenika kulture među sedam najugroženijih u Evropi!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Instagram @vidivamo

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!