Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

MITROPOLIT JOANIKIJE: Podele u Crnoj Gori su veštački izazvane!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio je danas da su podele u Crnoj Gori, iskazane incidentima prilikom njegovog ustoličenja, veštački izazvane.

“Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli ovde dosta neprijatnosti i podela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena”, rekao je Joanikije.

Joanikije je kazao da se predstavnici crkava danas mole u Hramu u Podgorici pored groba mitropolita Amfilohija i istakao da su oni “podelili zabrinutost i uzneli molitve za mir i pomirenje”.

“Mi smo pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga. Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti Bogu, koji je u ovaj svet poslao Gospoda i spasitelja Isusa Hrista”, rekao je Joanikije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je Joanikiju da u “teška vremena” dolazi na to mesto.

“Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji”, rekao je Porfirije.

Naglasio je da je mir u Crnoj Gori potrebniji nego bilo šta i poručio Joanikiju da će to biti njegova misija.

“Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak”, istakao je on.

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Острог Тв Студио

YOU MAY LIKE