Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MISTERIOZNI SLIKAR MILIĆ OD MAČVE: Neke njegove izložbe su bile zabranjene, a evo šta je govorio o Srbima

Jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka bio je Milić od Mačve. Pravo ime mu je bilo Milić Stanković, rođen u Belotiću 20. oktobra 1934, a umro u Beogradu 8. decembra 2000. godine. Iako slovi za jednog od naših najznačajnih umetnika tog doba o njegovim slikama ne zna se mnogo.

Milić od Mačve bio je visoko obrazovan. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Šabačkoj gimnaziji, dok je na Akademiju likovnih umetnosti diplomirao 1959. godine.

Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra 1959. godine u Beogradu, tokom koje je ležao je u postelji, sa velikom temperaturom. Samo je, preko supruge Stojanke i prijatelja, saznavao da su izložbu posetile i neke važne ličnosti onoga vremena (Veljko Petrović, dr Miodrag Kolarić, Oskar Davičo, Dobrica Ćosić, Vasko Popa…) dok je prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi.

Na njegovim slikama dominiraju lebdeći balvani po kojima je naročito poznat, zatim užarene lopte i sante leda. Njegovi uzori u slikarstvu bili su Boš, Brojgel, Ivan Generalić i Salvador Dali, a za njegovo slikarstvo se moglo reći da je svojstvena mešavina figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

U svom rodnom mestu, selu Belotiću, podigao je Radovan-kulu i osnovao Mačvansku slikarsku i pesničku školu.

Imao je specifičan stil odevanja: crni plašt sličaj mantiji, crnu beretku i štap nalik na vladičanski.

Milić je jednu svoju izložbu slika 1962, koja je tada bila zabranjena, posvetio Savi Šumanoviću, “od ustaškog zverinja umornog” kako on tada reče, zato što je bio Srbin i što je svoje slike potpisivao ćirilicom, koju su ustaške vlasti zabranile 1941. godine.

Hrvatska autorka Mirjana Prošić-Dvornić priznaje da je Milić bio svetski poznat akademski slikar visokog i neupitnog umetničkog nivoa, ali ga u isto vreme optužuje da je bio “etno-genetički i etimološki ekspert” koji je pokušao da dokaže, na osnovi pseudoničkih mitova, da su Srbi pranacija sveta, “pupak Evrope”.

Devedesetih godina 20. veka istupai je u javnosti kao zastupnik Srpske autohtonističke škole, koja smatra da su Srbi, Sloveni i Indoevropljani autohtoni na Balkanskom poluostrvu od praistorije.

Verovao je u Teslino tajno oružje i pominjao ga u vidu pretnje. Bio je protivnik Srpske akademije nauka i umetnosti.

POVEZANE TEME:

UROŠ PREDIĆ, ASKETA SA ŠTAFELAJEM: Njegove slike su vanvremenski čuvari srpske istorije, a evo ko mu je bio najbliži prijatelj!

NAJMLAĐI SRPSKI AKADEMIK: Paja Jovanović je na maestralan način slikao običan narod, a evo kako se proslavio u Evropi!

TRAGIČNA PRIČA O VELIKOM ĐURI JAKŠIĆU: Pretučen je do smrti, a njegov ubica danas ima ulicu!

Izvor: Telegraf
Foto: Wikipedia / Youtube

YOU MAY LIKE