Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 17mph W
Humidity: 80%
Pressure: 29.98"Hg
UV index: 1
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 months ago

By admin

MISTERIJA IZ LEDENOG DOBA: U Kruševcu se nalazi 15.000 godina star spomenik koji naučnici ne mogu da odgonetnu! (FOTO)

Tajanstvena stena sa uklesanim rečima na zasada nepoznatom jeziku slučajno je nađena na brdu Gradište kod Kruševca i već gotovo pola veka predstavlja misteriju. Nikada nije odgonetnuto šta je na steni napisano.

Ovaj kamen bio je od 1978. do 1988. godine u podnožju Gradišta, da bi bio prebačen na posebno mesto, gde se čuva i danas, u Muzej klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi. Težak je oko 300 kilograma. Sagovornici iz ovog mesta, čuvenog po kamenu peščaru predočavaju da je svojevremeno istaknuti naučnik prof. dr Radivoje Pešić procenio starinu ovog unikata na oko 30.000 godina p. n. e., kao i da je posle više godina istraživanja verovatno da je skulptura 15.000 godina mlađa.

Jedan deo tog kamena podseća na glavu životinje, najviše govečeta, pa se pretpostavlja da je kamen imao kultnu funkciju. Interesantno je da je pomalo paganski karakter kamene skulpture “uklesan” u dar potonjih majstora u prethodna dva veka u Beloj Vodi.

Poznati su specifični ukrasi pri izradi različitih predmeta: urezane i izvajane vile, zveri, ptice, prikazi iz života, bilje, plodovi. Tek sa novijim datumima klesalo se uz oslonac na hrišćansku tradiciju sa anđelima i krstićima.

-Nikada nismo bili za ideju da se skulptura izmesti iz sela, jer bi trebalo da predstavlja istorijski legitimitet samog tla – ispričao je prof. dr Veroljub Lazarević, književnik i neumorni istraživač istorije. – U više navrata susretao sam se sa slučajnim nalazima. Bilo je tragova da je na tom području postojalo znamenitosti sa sličnim urezima, ali su vremenom uništeni. Našao sam i pločicu veličine 30 sa 30 centimetara sa urezanim znakom sličan onima kao na skulpturi, ali je kasnije više nisam video.

Skulptura ili možda deo nje, nazvan je “Belovodska pismenica”. Mnogo poznatiji od tajnovite stene sa nedešifrovanim jezikom je samo selo – Bela Voda. Slavu duguje kamenu, tzv. peščaru, koji se eksploatiše više od 600 godina. Belovodski kamen ugrađen je u brojne poznate bogomolje (Drenča, Kalenić, Veluće, Lazarica, LJubostinja, Rudenica, Naupare). Od peščara su podizane i značajne građevine u prestonici, poput Brankovog mosta, zgrade Francuskog kulturnog centra, Hipotekarne banke, Palate Beograd, Crkve Svetog Marka.

ROZETA ČUVA TRADICIJU

Svakog jula u selu se održava jedinstvena manifestacija, Belovodska rozeta, sa mozaičarskom i vajarskom kolonijom.

-Klesarska veština učila se u posebnoj Školi u Beloj Vodi od 1910. do 1923. godine – predočava dr Veroljub Lazarević. – Do 1997. godine, na teritoriji sela, izbrojano je oko 400 starih i novih mejdana, odakle se uzimao beli peščar.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Novosti, S. Babović

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)