Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

MIRKO VIŠE NE SPAVA NA ULICI: Srbi u Parizu se udružili i spasili ga bede, sada ima i posao!

Kad Srbi pokažu humanost i slogu – dešavaju se najlepše stvari!

Na društvenim mrežama u Francuskoj, podsetimo, pre tri nedelje pojavila se vest o Srbinu beskućniku koji već godinama spava na jednom od pariskih trotoara u malom šatoru.

Nakon te vesti, Udruženje Svi Srbi u Parizu pokrenulo je hitnu akciju pomoći Mirku (39) koga je splet okolnosti doveo do toga da spava na ulici i zavisi od milostinje. Nije imao novca, hranio se u narodnim kuhinjama jednom dnevno, vikendom je najčešće gladovao, a spavao je u šatoru koji je stalno bio na meti pacova.

Odmah se usledila pomoć naših ljudi. Najpre su stigli odeća, obuća i hrana, mnogi humani Srbi su poslali onoliko novca koliko su mogli, da mu se bar privremeno nađe, a stigla su i dva šatora.

Juče je međutim Dragan, koji nije želeo pred kameru niti da mu se objavi prezime, obezbedio smeštaj Mirku “sve dok mu bude potreban”. Mirko tako više neće spavati u šatoru na trotoaru, plašeći se da će da mu drugi beskućnici ukradu konzervu hrane ili da mu pacovi uđu u šator. Za posao Mirku se javilo nekoliko naših ljudi, a B.T. mu je obezbedio zaposlenje i sada će napokon moći da živi od svog rada.

Mirko je inače, prema sopstvenim rečima, rodom iz okoline Zrenjanina, došao je u Francusku pre sedam godina, a poslednje dve živeo je kao beskućnik. Na pitanje kako je uspeo da se nađe na ulici, potekle su mu suze, a odgovor je izostao. Samo je rekao da ga je sramota samog sebe što je dospeo u situaciju iz koje nikako da se iščupa.

Izuzetno stidljiv, nije želeo pred kamere zbog “sramote” u kojoj se našao.

Mirko se inače redovno tuširao u javnom kupatilu. Imao je jedan obrok dnevno u jednoj od javnih kuhinja u Parizu i francusku zdravstvenu knjižicu za ljude bez boravišne dozvole. Upravo je boravišna dozvola bila velika prepreka jer bez nje nije mogao da dobije smeštaj u nekoj ustanovi za beskućnike.

Mirko tvrdi da nije alkoholičar.

Naglasio je da bi radio bilo šta i rekao da ne beži ni od građevine iako zbog zdravstvenog problema ne sme da diže teret teži od 25 kg.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Svi Srbi u Parizu

YOU MAY LIKE