Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI! Srećan vam Božić, najradosniji hrišćanski praznik!

Redakcija portala Serbian Times svim pravoslavnim vernicima želi srećan Božić, puno ljubavi i zdravlja!

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“.

U pojedinim crkvama obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama. U Hramu Svetog Save na Vračaru svetu arhijerejsku liturgiju služi patrijarh SPC Porfirije.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik, koji se slavi tri dana. Ovaj porodični praznik slavi se u kućama i crkvama.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

PROČITAJTE VIŠE:

“NE POSTOJI CENA, KOLIKO KO DA”: Milan je otac četvoro dece, prodaje badnjake da skupi novac za lečenje žene i ćerke! (VIDEO)

MILIĆEVIĆI SA 8 SINOVA I ĆERKOM SLAVE BOŽIĆ U ITALIJI PO SRPSKIM OBIČAJIMA: Naša deca poštuju veru i tradiciju, zna se ko ide po badnjak! (FOTO)

ČUDESAN MANASTIR U SRBIJI: Ova svetinja čuva česticu krsta na kom je raspet Isus, ali i mošti afričkog sveca! (FOTO GALERIJA)

Tekst: Serbian Times
Foto: Beta

YOU MAY LIKE