Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 9 months ago

By Serbian Times

MINISTARKA ZDRAVLJA O STANJU POVREĐENIH U DVA MASAKRA: Svi su stabilno, jedan pacijent je još na intezivnoj nezi!

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da su svi ranjeni u pucnjavama u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca u stabilnom stanju, da se jedna osoba nalazi još na intenzivnoj nezi. Dečak ranjen u školi iz Kliničkog centra Srbije prebačen je na Institut za majku i dete.

Ministarka je saopštila stanje pacijenata ranjenih u dve pucnjave koje su se dogodile 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Malom Orašju i Duboni.

„Što se tiče povređenih u pucnjavi u školi nastavnica i devojčica koji su u Kliničkom centru su stabilne. Što se tiče dečaka kojem je povređena kičmena moždana on je preveden u Institut za majku i dete, da se odvikada od respiratora. Urađena je traheotomoja da bi lakše disao, on je svestan, komunikativan, govori, pokreće levu ruku, postoje značajna oštećenja kako kičmene moždine tako i perofernih nerava za desnu ruku, ali tu je još rano o bilo čemu govoriti s obzirom na to da je prošlo tek dve nedelje. Kakve će definitivne posledice biti , ne znamo, on ima svoje disanje ali mora još da ima potporu respiratora. I pošto je dete mislim da je dobra odluka da se prebaci u Institut za majku i dete da se tamo polako odvikava sa dečjim anesteziolozima i i pulmolozima od respiratora“, kazala je ministarka.

„On ima svoje disanje. To je onaj momak koji je bio u KBC „Dragiša Mišović“ koji je preveden naknadno i on je u ovom trenutku u najtežem stanju. Ostali su stabilni, i čovek koji je imao povredu kičme, i momak koji je imao drenažu grudnog koša. I ovaj u intenzivnoj pokazuje znake oporavka, ali o definitvnim posledicama jako je rano govoriti. Tek kroz koju nedelju, mesec dana, dva, za pojedine šta će biti definitvne posledice tek za godinu ili dve dana ćemo znati. Čeka ih dugotrajan oporavak“ navela je ministarka Grujičić.

Ministarka je kazala da je dečak iz škole stabilno ali da kod povreda vatrenim oružjem nikada ne možemo da budemo sigurni da će se sve završiti dobro.

„Čak i posle nekoliko nedelja, čak i posle par meseci uvek može nešto da se iskomplikuje, pogotvo ako postoji neki problem pokretanja ruku, nogu, disanja i slično. Važno je da svi pokazuju znakove oporavka“, kazala je Grujičić.

Ona je kazala da su neuropsohijatri razgovarali sa svim pacijentima.

POVEZANE TEME:

“GINČE, NEPONOVLJIVI CVETE NAŠ”: Potresan oproštaj porodice od devojčice stradale u OŠ Vladislav Ribnikar!

DESETA ŽRTVA MASAKRA: Preminula devojčica ranjena u OŠ Vladislav Ribnikar!

DAN KADA JE SRBIJA ‘OVERENA’: Tekst učenika beogradske gimnazije ostavio zemlju bez reči!

Izvor: Nova
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE