Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

MILKA NAPUSTILA KABUL: Evakuisana poslednja srpska državljanka iz Avganistana!

Milka Damjanović, poslednja preostala srpska državljanka u Kabulu, evakuisana je iz Avganistana, potvrđeno je za N1 u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Milka Damjanović je stigla avionom u Kazahstan, i time je okončana evakuacija svih našim vlastima prijavljenih srpskih državljana iz Avganistana.

Proteklih dana je Siniša Pavić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Indiji, koja je teritorijalno nadležna i za Avganistan, bio u svakodnevnoj telefonskoj vezi sa našom državljankom i međunarodnim partnerima u cilju olakšavanja njene evakuacije. U ove aktivnosti uključeni su bili i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić i nadležni u MSP u Beogradu.

Damjanović je ranije danas za N1 potvrdila da je tokom noći uspela da se iz baze Ujedinjenih nacija u Kabulu prebaci na aerodrom, odakle je čekala evakuaciju avionom UN. Objasnila je da se na aerodromu nalazi „čitav grad, sastavljen od mnogo vojnika“ kao i da je pretoplo.

Damjanovićeva radi za jednu italijansku humanitarnu organizaciju i već šest dana je pokušavala da se evakuiše iz Avganistana.

Iz Kabula su pre nekoliko dana evakuisana dvojica srpskih državljana, Aleksandar Cvejić i Marko Pribak.

Veliki broj ljudi želi da ode iz Avganistana, strahujući od islamskih ekstremista talibana koji su prošle nedelje nasilno preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, pa je na prilazu aerodromu gužva i metež.

Ambasada SAD je juče izdala novo bezbednosno upozorenje američkim državljanima da ne putuju do aerodroma u Kabulu dok ne dobiju pojedinačnu instrukciju od predstavnika vlade iz Vašingtona.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @mima.lab

YOU MAY LIKE