Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

MILION ZARAŽENIH U JEDNOM DANU: Omikron pokorio Ameriku, naučnici se nadaju kolektivnom imunitetu!

Američki predsednik Džo Bajdena je upozorio da će doći do “daljeg rasta u broju slučajeva” i da će naredne nedelje biti teške zbog omikron varijante koronavirusa.

Posle sastanka sa svojim zdravstvenim timom za borbu protiv kovida 19, predsednik je podstakao Amerikance da iskoriste “ono što im je već na raspolaganju”, i dodao: “nema izgovora da bilo ko ostane nevakcinisan”.

Bajden je komentarisao i trenutnu nestašicu testova za kovid, zbog koje su mnogi Amerikanci frustrirani, navodeći da će situacija poboljšati. Predsednik nije odgovarao na pitanja novinara.

U SAD je u toku do sada najveći skok u broju slučajeva koronavirusa, sa više od milion slučajeva prijavljenih u roku od 24 časa, objavila je u utorak agencija Blumberg.

Bajden je izjavio da škole treba da ostanu otvorene, ali su neki školski okruzi ipak promenili svoje planove zbog rasta broja slučajeva.

Škole u Los Anđelesu neće biti otvorene do 11. januara, a od učenika se traži da pokažu negativan test na kovid 19 da bi im se dozvolio povratak u školu. Negativni testovi se takođe traže od učenika u prestonici, Vašingtonu, gde se časovi nastavljaju u četvrtak.

Školski sistemi u Čikagu i Sijetlu takođe preporučuju učenicima da se testiraju pre povratka u školu ali to još nije obavezan zahtev.

Zbog rasta broja infekcija, mnoge škole nemaju dovoljno nastavnika i osoblja za nastavu uživo. Slične probleme imaju i druge ustanove.

Smitsonijan je saopštio da će nekoliko njegovih velikih muzeja u Vašingtonu morati da se zatvori ili će raditi skraćeno najmanje narednih 12 dana, budući da se suočavaju sa “manjkom osoblja bez presedana.”

Počevši od nekoliko dana pre Božića, mnoge aviokompanije su morale da otkažu letove zato što su se razboleli piloti i članovi posade.

Prošlog meseca, Bajden je izneo novi plan za borbu protiv omikron varijante koronavirusa, koji obuhvata slanje federalnih zdravstvenih radnika u bolnice gde postoji manjak osoblja, preraspoređivanje nacionalnih zaliha medicinske opreme širom zemlje i plan da se građanima podeli 500 miliona besplatnih testova za kovid. Još se ne zna kada će novi testovi biti dostupni Amerikancima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE