Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

MILEVA MOŽE DA ODAHNE: Jedina žena skeledžija u Srbiji ima novu ‘mašinu’ za prevoz do Magliča! (FOTO)

Priča o jedinoj ženi skeledžiji koja na već dotrajalom čamcu godinama prevozi zaljubljenike u srednjovekovnu tvrđavu Maglič do njenih zidina, ali i na taj način ona i suprug prelaze do svog imanja obišla je Srbiju. Pre tri godine poplava je srušila most i zato je Mileva svima bila spas. Most još uvek nije izgrađen, ali je prelaz do tvrđave Maglič bar malo olakšan jer se osposobila skela koja može bezbedno da primi više desetina putnika.

-Udruženje Maglič Grad u sklopu projekta izgradnje kulturnog centra pod tvrđavom preuzelo je na sebe odgovornost renoviranja stare limene skele porodice Ćirica, veličine 10x3metra, kao i nabavljanja atestirane sajle duzine od 100 metara koju su udruženju donirali zaposleni kopaoničkog Ski centra. Za realizaciju, nabavku materijala i postavljanje skele najviše je zaslužan veliki prijatelj projekta sa lokala Janko Filipović – rekao je za RINU, Miloš Sretenović osnivač udrženja.

Tvrđava Maglič jedan je od najznačajnih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, izgrađena u 13. veku. Njagovu gradnju započeo je kralj Uroš kako bi od neprijatelja spasio manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. U narodu je poznata kao Dolina vekova i Jerinin grad i ima ogroman turistički potencijal, koji sada u nedostatku adekvatnog prelaza ne može ni da se razvija. Mileva je ta koju posetioci zovu u nadi da će im izaći u susret i prevesti ih preko Ibra kako bi videli Mgalič. Do sada je prevezla na stotine entuziajsta koje ništa ne može sprečiti da obiđu ovu srednjovekovnu tvrđavu, ali turista bi bilo mnogo više da je sam prevoz do nje lakši.

-Razlog za postavljanje skele je trogodišnje odsustvo mosta za pristup srednjevekovnoj tvrđavi, a cilj je omogućiti ljudima besplatnu posetu ovom istorijskom zdanju. Prevoz će se vršiti na svakih sat vremena od osam sati ujuru do 20 sati uveče – naglasio je Miloš.

Maglič Grad je udruzenje sačinjeno od arheologa, novinara i muzičara kome u realizaciji projekta aktivno pomaze internacionalna volonterska zajednica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE