Connect with us

Srbija

MILENA VARI I RUŠI PREDRASUDE: Govorili su joj “žensko si, nećeš uspeti”, ali ona je dokazala suprotno!(FOTO)

Published

on

Priča o devetnaestogodišnjoj Mileni Negovanović iz sela Gornja Šatornja kod Topole, koja je jedna od retkih devojaka koja se odlučila da bude varilac, pre nekoliko meseci obišla je Srbiju.

Ova vredna i neobična devojka sada je dobila i svoj prvi zvanični posao u jednoj velikoj kompaniji u Kragujevcu i ponosna je što je stala rame uz rame sa iskusnim majstorima ovog teškog zanata, za koji preovlađuje mišljenje da je isključivo muški.

“Nekoliko puta sam bila u situaciji da mi kažu, ti si devojka nećeš moći to da radiš, teško je. Bilo je mnogo takvih predrasuda, pa sam mislila da će biti isto i kad sam otišla na razgovor za posao u Kragujevac. Imala sam veliku tremu, bilo je mnogo ljudi koji su posmatrali i ocenjivali moj rad, a ja sam dala sve od sebe. Nakon što sam završila određeni zadatak vezan za zavarivanje čula sam samo da su mi rekli da sam odmah primljena. Mojoj sreći nije bilo kraja”, priča Milena za RINU koja je od 01. marta od ranih jutarnjih sati na radnom mestu.

ZANAT U RUKAMA: Milena je vrsni varilac u svom kraju ali i šire

Od malena bila je drugačija od svojih vršnjakinja i umesto sa lutkicama igrala se sa alatom u radionici koja se nalazila u blizini njene kuće. Kad je odlučivala koju srednju školu će da upiše, umesto kuvarskog, krojačkog ili poslastičasrkog zanata odlučila je da bude varilac. Pa njen otac u šali vrlo često kaže “ti si ćero tatin sin”.

“Ona je bila odlučna da to završi i mi kao roditelji smo joj bili podrška. Ponosni smo na nju, jer je zaista divno i vredno dete. Malo smo i uplašeni zbog vrste posla kojim se bavi, jer biti varilac nije nimalo lako, ali ona nas uvek demantuje naš strah jer je odličan majstor”, kaže Milenin tata Radisav.

Kako bi obavljala svoj posao bez greške, Milena ima punu radnu opremu, sve potrebne aparate i zaštitnu masku. Dok nije dobila zvaničan posao ona je varila po selu, i za to vreme postala je jedan od omiljenih majstora u selima u okolini Topole.

DEVOJKA KOJA RUŠI PREDRASUDE: Za Milenu se poslovi ne dele na muške ili ženske

„Najvažnije je dok radite da vam ruka bude mirna i tako vučete levo desno, u zavisnosti šta varite. Ponekad se ne vidi svaka sitnica pod zaštitnom maskom, ali ipak već sam se navikla“, rekla je.

Veliku podršku ovoj mladoj devojci pruža i majka Radana, koja ni u jednom momentu nije pokušala Milenu da odgovori da se ne bavi ovim teškim poslom i potpuno je razume, iako je kecelju poželela da zameni aparatom za varenje.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement