Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

MIGOVI ODLAZE U ISTORIJU? Vojska Srbije kupuje francuske Rafale za milijardu evra! (FOTO)

Nebo iznad Srbije u narednih nekoliko godina braniće 12 francuskih Rafala, odnosno lovaca bombardera koji će biti plaćeni više od milijardu evra. Time će ruski Migovi postati deo vojnih enciklopedija, a da li će nova oprema značiti i novu spoljopolitičku poziciju Srbije, o tome će tek biti napisane neke nove knjige.

Iako se godinama bojažljivo spominje, sada će gotovo izvesno postati realnost da će Srbija kupiti francuske avione tipa Rafal, koji će braniti nebo iznad Srbije. O ovome je prvi pisao „Le Tribune“, kao i Rojters koji su potvrdili ovu informaciju, prenosi Nova.rs.

Još uvek nije poznato kada će ugovor biti potpisan, ali je jasno da će već kroz nekoliko godina nova oprema stići u Srbiju. To potvrđuju i francuski mediji.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da ističe rok dotrajalim Migovima, te da je potrebno nabaviti novo naoružanje.

“Plaćena je modernizacija za Migove, ali njihov rok trajanja bio je ograničen, te je to razlog nove nabavke. Nije mi bilo jasno zašto se ulaže u ovakvu opremu. Barem dve ili tri godine pre isteka roka tih aviona potrebno je kupiti nove avione, što su u ovom slučaju Rafali. To nije samo vojno, već i političko pitanje koje vam pokazuje ko vam je saveznik, a ko ne“, istakao je vojni analitičar.

Radić je naglasio je da je ovo prvorazredna politička tema, a manje vojna.

„Rafal je avion koji se pravi u Francuskoj, zemlji u kojoj je predsednik najmoćniji čovek Evropske unije posle povlačenja Angele Merkel. Ovo neverovatno podseća na vreme od pre stotinak godina, kada je bilo aktuelno topovsko pitanje, odnosno političko-vojno pitanje od koga ćemo nabaviti naoružanje. Ovo je definitivno politička odluka“, dodao je.

Vojni analitičar je rekao da je ovo kapitalna investicija vojske Srbije, ali da nije realno reći kolika je cena u pitanju.

“Ugovori obuhvataju naoružanje, opremu, obuku, pa cena prevazilazi prostu cenu jednog aviona. Sa druge strane, Francuska ne objavljuje tako detaljno šta se kupuje, za razliku od Amerikanaca. To će se detaljno uređivati kroz tendere, ali mislim da mi nećemo saznati koja je tačna cena ovih aviona. Ono što je sigurno jeste da ćemo mi daleko više od Hrvata platiti nove avione, jer je ona platila polovne”, zaključio je.

Urednik portala Tango six Petar Vojinović rekao je da je cela priča oko nabavke novih Rafala počela još u novembru 2021. godine, te da iza toga ne stoji da je to povezano sa krizom u Ukrajini.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Većina našeg naoružanja vezana je za proizvodnju koja je nastala u Sovjetskom Savezu. Mi u našoj floti imamo avione koji su proizvedeni 1987. godine, pa je sada rok da se ta flota zameni novim lovcima. Nova nabavka aviona nije rezultat nikakvih geopolitičkih kalkulacija, već se Rafal na tržištu pokazao kao izuzetan”, rekao je.

On je istakao da je je nedavno preko sedam zemalja zatražilo nove Rafale, zbog čega iz kompanije imaju problem da za kratko vreme proizvedu za potrebe svake zemlje.

“Mislim da smo mi na vreme počeli pregovore, te da će baš za tih sedam godina isteći rok Migovima, nakon čega bi trebalo da stigne isporuka aviona. To je dobar tajming, budući da će nakon 2030. godine naša flota od 14 aviona MIG gotovo u potpunosti morati da bude obnovljena. Dakle, napominjem da nije reč o nekakvom nasleđu, već modernizaciji naše opreme”, dodao je urednik portala Tango six.

Kada je reč o ceni na tržištu, Vojinović je naglasio da ona zavisi od nekoliko stvari – da li se kupuje nov ili polovan avion, te da li u cenu ulazi oprema i naoružanje.

“Što se pojedinačnih primera tiče, Egipat je prošao najjeftnije i tu nabavku platio 150 miliona evra po avionu, dok je najskuplje prošao Katar koji je tu investiciju platio 260 milona evra. U tu cenu ulazi i naoružanje, oprema i obuka, to je jedan ceo paket. Srbija će imati dve mogućnosti – da kupi 12 polovnih aviona poput Hrvatske i plati ih nešto više od milijardu evra, ili da kupi 12 novih što je investicija vredna između 1,8 i 2,5 miijardi evra”, podvukao je.

Prema rečima Vojinovića, ovakve investicije se ne izdvavaju iz budžeta Ministarstva odbrane, već budžeta republike.

“Hrvatska je to podelila na godišnje rate, što u proseku bude između 200 i 300 miliona evra po godini. Takva investicija nije nedostupna za naš budžet – samo je potrebno utvrditi datume sa firmom od koje kupujemo”, zaključio je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE