Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MESEC I PO RAMPE ZA SRPSKU ROBU: Zalihe lekova u Kosovskoj Mitrovici na izmaku, preti humanitarna kriza!

Srbi na Kosovu i Metohiji, nakon mesec i po zabrane ulaska robe iz centralne Srbije, upozoravaju da ako se sa zabranom nastavi, neće imati ni lekove.

Zabrana ulaska srpske robe negativno se odražava na sve segmente života. Lekari tvrde da je stanje već alarmantno u bolnicama u srpskim sredinama – Pasjanu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, gde je priliv bolesnika najveći.

“U Kliničko-bolničkom centru troše se poslednje rezerve antibiotika, infuzionih rastvora i zavojnog materijala. Preti nam humanitarna katastrofa ukoliko se ova nerazumna odluka ne stavi van snage. Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji 1244 da olakšaju život svim građanima i pozovu Prištinu da ovu odluku stavi van snage. U KBC se leče i Srbi, i Albanci i Bošnjaci i Romi, potrebno je da se našim građanima olakša život i lečenje“, rekao je Dragiša Milović, zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Nema nagoveštaja kada će vlada u Prištini ukinuti svoju, inače usmenu odluku, o zabrani uvoza srpske robe, pravdajući je bezbednosnim rizicima.

PROČITAJTE VIŠE:

Nema reakcije ni međunarodne zajednice, koja u paket deeskalacije stanja na severu nije uvrstila slobodno kretanje robe. Usmena odluka vlade može da se tumači kao da zvanično nije doneta, ali se sprovodi. Sa sobom nosi rizike – ekonomske, socijalne, političke i bezbednosne.

Nije tajna da se Srbi na Kosovu, usled više puta zabranjivanog uvoza robe, snabdevaju kako stignu i umeju, često i alternativnim putevima, te da su sa puno rizika dolazili do lekova i onoga što im je nužno. Svako prebacivanje deficitarne robe je u sadašnjim uslovima rizik, koji može da se pretvori u policijsko zaustavljanje, maltretiranje i zadržavanje.

Relaksaciji odnosa Beograda i Prištine i vlasti u Prištini i Srba na Kosovu, pomoglo bi i ukidanje zabrane uvoza srpske robe. Iako nije zvanično uvršteno u mere deeskalacije, imalo bi pozitivan efekat uz povlačenje specijalne policije sa severa i pokrenutu inicijativu za smenu predsednika albanske nacionalnosti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, te raspisivanje novih izbora.

Ministarstvo lokalne samouprave u Prištini formiralo je Radnu grupu za izradu uputstva, kojim do prvog semptembra treba da bude utvrđena procedura za građansku inicijativu za smenu predsednika opština, izabranih pre par meseci. Njihov nasilan ulazak u opštinske zgrade izazvao je protest Srba i vanredno stanje koje na severu traje dva meseca.

POVEZANE TEME:

“NJIHOVA VREDNOST JE DOKAZANA”: Čuveni grčki list posvetio tekst srpskim herojima vatrogascima! (FOTO)

TEROR NA KIM NE PRESTAJE: Protiv Srbina podignuta optužnica za navodni ratni zločin!

NASTAVLJA SE ZASTRAŠIVANJE SRBA U HRVATSKOJ: Ljubodrag živeo u Vukovaru više od 20 godina posle rata, pa uhapšen zbog navodnog zločina!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS Video

YOU MAY LIKE