Chicago, IL
63°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 7mph E
Humidity: 35%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
55°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

MEĐU NAJSTARIJIM SRPSKIM SVETINJAMA: U ovom manastiru krunisano je čak sedam Nemanjića! (FOTO)

Svaki je ušao na poseban ulaz koji je kasnije zazidan!

Jedna od najvećih, ali i najstarijih srpskih svetinja podignuta je u prvoj polovini 13. veka, a njen ktitor je prvi kralj iz loze Nemanjića Stefan.

Međutim, prema pričama koje se prenose sa koleno na koleno još uvek postoji legenda prema kojoj je u izgradnji manastira Žiča velikog udela imao i Sveti Sava. Sve što bi majstori tokom dana sazidali, preko noći je bilo porušeno. Tada se kralj Stefan obratio za pomoć svom bratu, koji se monasima tri dana i tri noći proveo u molitvi, kako bi gradnja bila uspešna.

Žiča je specifična po svojoj crvenoj fasadi, veruje se i da je to urađeno po zamisli Svetog Save, jer ti simbolizuje krv stradalnika za veru. Sada se ona zbog dotrajalosti obnavlja.

“Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, u Žiči je smešteno sedište autokefalne srpske arhiepiskopije, a Sveti Sava bio je prvi arhiepiskop. Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, zbog čega je poznata i kao Sedmovrata. Zabeleženo je da je sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića krunisano u ovom manastiru, a po narodnom predanju veruje se da je svaki kralj imao svoj ulaz. Samo bi on njime prolazio, a taj ulaz posle njegovog prolaska bi bivao zazidan”, kažu u TO Kraljevo.

“Novovekovni kraljevi Srbije, Aleksandar Obrenović i Petar I Кarađorđević, nakon krunisanja su miropomazani u Žiči, što se smatra nadovezivanjem na tradiciju Nemanjića.”, dodali su.

Glavna manastirska crkva, podignuta u raškom stilu, posvećena je Vaznesenju Gospodnjem, postala je uzor i ostala to kroz čitav 13. vek, time je u istoriji raškog graditeljstva, kao zametak novog razdoblja, zauzela ključno mesto.

Кombinacija različitih slojeva kamena i cigli čine ulaz u obliku kule veoma interesantnim. Početkom poslednje decenije 13. veka, manastir je stradao u napadu Tatara, da bi ga početkom 14. veka obnovio kralj Milutin.

“Manastir Žiča sada je ženski manastir o kojem već godinama vredno i predano brinu monahinje koje su ovde pronašle svoj dom. Značaj koji Žiča, kao simbol osnivanja srpske države, autonomije srpske crkve i nacionalnog identiteta ima u istoriji srpskog naroda, je nemerljiv. Veliki broj vernika iz svih delova sveta, svake godine obiđe ovu svetinju”, dodaju u TO Кraljevo.

Manastir Žiča je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije. Na pešačkoj stazi nalazi se i Manastirska prodavnica u kojoj se mogu naći svi proizvodi manastira i veliki broj knjiga i ikona.

POVEZANE TEME:

BISERI ŠUMADIJSKIH BRDA: Ova četiri manastira podigli su srpski velikaši i kraljevi! (FOTO)

IRANAC, A PRAVI SRPSKU MUZIKU: Farja peva o Kosovu, Malom Radojici i Marku Kraljeviću! (VIDEO)

U SRCU PRVE SRPSKE DRŽAVE: Željko napravio jedinstven muzej naše istorije i nazvao ga Krstovgrad! (FOTO, VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE