Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

MEĐU NAJSTARIJIM NA BALKANU: Bogoslovija u Prizrenu slavi 150 godina postojanja!

Jedna od najstarijih pravoslavnih škola na Balkanu, Bogoslovija „Svetih Kirila i Metodija“ u Prizrenu, beleži 150 godina od osnivanja. Kroz vreme delila je sudbinu naroda i od dolaska Misije Ujedinjenih nacija do 2011. bila je izmeštena u Niš. Danas obnovljenu Bogosloviju koja je u martovskim nemirima bila zapaljena pohađaju učenici iz Centralne Srbije, sa prostora Kosova i Metohije i iz Makedonije.

U Dušanovom Prizrenu iz obnovljenog zdanja Sime Andrejevića Igumanova i drugih zdanja koje su albanski silnici palili i rušili po dolasku Međunarodnih snaga, ponovo se čuje pojanje 45 bogoslova. Među njima je i 10 prvaka. Tu su smešteni sa profesorima i imaju sve uslove za rad.

Filip Đurić, učenik iz Šapca kaže da je Prizren stari carski grad i da se zato odlučio da dođe ovde. Mihajlo Milovanović iz Beograda je po savetu starijeg brata odabrao Bogosloviju u Prizrenu jer ima najbolje uslove za rad i učenje.

Bogoslovija u multinacionalnom gradu na obodu Metohije osnovana je 1871. godine. Mnoge važne ličnosti iz crkvenog života završile su je ili su bile njeni profesori. Među njima su i Njegova svetost patrijarh Pavle i 45 naslednik trona Save Nemanjića, patrijarh Irinej.

Za značajna dostignuća u radu toj duhovnoj školi, Srpska pravoslavna crkva dodelila je Orden Svetog Save prvog reda. Bogoslove profesori podučavaju da poštuju svoju veru i ljude druge vere i njihova verska osećanja.

„Svakako da je važno da poznaju jezike na kojima su se stvarala velika teološka dela, a to su pre svega starogrčki i latinski. Što se tiče znanja engleskog, ja predajem ovde latinski i engleski, vrlo je važno da ga poznaju, po mom mišljenju”, napominje protosinđel Andrej, profesor latinskog i engleskog jezika.

Prizren je jedini grad u ovom delu Balkana koji ima deset srednjovekovnih svetinja. Ti spomenici srpske kulturne i duhovne prošlosti odišu liturgijskim pojanjem bogoslova.

„Svaki čovek koji je došao u Prizren zaljubio se u ovaj grad. Zavoleo je njegovu tvrđavu, njegov šadrvan, njegove svetinje i ostale istorijske kulturne i duhovne znamenitosti. U tom smislu osećamo se svoji na svome i počastvovani smo time što danas živimo u Prizrenu“, navodi jeromonah Isidor, zamenik rektora Bogoslovije „Svetih Kirila i Metodija“.

Zvona Svetih Arhangela i drugih prizrenskih svetinja svedočanstvo su života Srba na ovim prostorima. Ostaje nada da će oglasiti i povratak potomaka Srba, kojih je do juna 1999. godine u Prizrenu bilo dvanaest hiljada.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE