Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By admin

MATIRALI ENGLEZE: Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu svetski prvaci u šahu!

Uprava za izvršenje kirivičnih sankcija Srbije drugu godinu zaredom učestvuje na Interkontinentalnom turniru u šahu za lica lišena slobode. Od četiri kazneno-popravne ustanove koje su predstavljale našu zemlju, plasman u finale izborile su osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, koji su pobedom nad timom Engleske došli do titule svetskih pravka.

Sa drevnom persijskom igrom većina štićenika Vaspitno-popravnog doma susrela se tek po dolasku u ustanovu. Za šestočlani tim koji je u onlajn nadmetanju branio boje Srbije i Kruševca, to nije bila prepreka. Do zlatnog odličja na svetskom prvenstvu stigli su odmerivši znanje i veštinu sa vršnjacima iz sedam zemalja Evrope, Amerike i Afrike.

“Šah igram nekih godinu ipo dana. Šah je za mene pre svega neka razonoda, ali i lep sport”, kaže L. Đ. (21), štićenik Vaspitno-popravnog doma Kruševac i dodaje da nije očekivao ovakav uspeh na takmičenju.

L. Š. (17), štićenik Vaspitno-popravnog doma Kruševac, kaže da je i porodica srećna i zadovoljna. “I ja i moja ekipa smo zadovoljni što generalno predstavljamo našu državu na nekom većem nivou. Svako voli ukus pobede i pre svega pobeda nam je jako važna”, ističe on.

Šaha jača pažnju, strpljenje, samodisciplinu. Sa ciljem da se ova igra populariše među osuđenim licima u svim većim zavodima u zemlji već 10 godina postoje šahovske sekcije. Najuspešniji među članovima kruševačke postali su deo pobedničkog tima.

“Izuzetan rezultat i svi smo u Vaspitno-popravnom domu ponosni na naše štićenike. Što je najbitnije i što svi ovde pokušavamo da postignemo, a nadam se i da uspevamo, da kod nas tim mladim ljudima damo šansu, jer to je ono što im je možda i u toku nekog prethodnog života nedostajalo. Mnogi od njih su prvi put ovde dobili šansu i pružena im je prilika da iskažu svoje neke afinitete i talente”, poručuje Miloš Ristić, upravnik Vaspitno-popravnog doma Kruševac.

U kruševačkom Vaspitno-popravnom domu trenutno je 166 štićenika koji su pored šaha u mogućnosti su da se bave i fudbalom, košarkom, stonim tenisom, a umetničke sposobnosti iskažu kroz brojne sekcije – od likovne, muzičke i literarne do dramske čije predstave godinama unazad osvajaju nagrade na pozorišnim festivalima za mlade.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE