Connect with us

Srbija

MASOVNA ZAKLETVA NA PREOBRAŽENJE Narod iz Štrpca protiv izgradnje mini hidro-elektrane (VIDEO)

Published

on

Izgradnju mini hidro-elektrana na najlepšoj srpskoj planini, Brezovici, do sada je jedino narod pokušao da spreči. Izdani od svih, na Preobraženje su masovno položili zakletvu u ovdašnjoj crkvi.

Višemesečna borba Srba Sirinićke župe da spreče da njihove reke budu ulivene u betonske cevi hidro-elektrane i tako ostanu bez pijaće vode, čime bi direktno bio ugrožen i njihov opstanak, uzela je čak i svoj dana u krvi kada ih je napala tzv. “kosovska policija” dok su mirno protestovali i neke od njih povredila. Nisu to Srbi zažalili, ali ipak ostali su bez ikakve podrške sve to vreme.

“Diplomatija je zakazala. Ostala nam je još jedna, zadnja odbrana, a to je Svevišnji Gospod” čulo se od Srba okupljenih na ovom svetom mestu na praznik Preobraženja Gospodnjeg. Zakletva obavezuje da niko neće dozvoliti da se gradi “na našim imanjima i našim rekama”.

Oni su insistirali da svako to učini svojom slobodnom voljom, ne primoravajući nikoga. Pošto je tekst zakletve pročitan i pošto su ga svi prisutni u glas ponovili, ušli su u crkvu i tu, nad Jevanđeljem i časnim krstom, potvrdili svoju iskrenost i zakletvu.

Zato su se na potresan i svečan način obavezali da će svako od njih sprečavati da se izgradnja nastavi, da cevi budu postavljene preko njihovih imanja ili da njihovi parcele budu korišene u izgradnji MHE na bilo koji način.

Gotovo svi vlasnici parcela, ali i oni koji ih nemaju na trasi planiranoj za izgradnju mini hidroelektrana, položili su zakletvu. Nekolicina onih koji nisu bili prisutni, po rečima našeg dopisnika, javili su se telefonom i pružili punu podršku i saglasili se sa ovim postupkom. U ovoj fazi najugroženije su reke Kaluđerka i Bolovanka.

Sveštenici uzurpirane Eparhije raško-prizrenske bili su prisutni u hramu ali ni jednog trenutka nisu bili sa niti uz narod. Ne možemo da znamo, a nema ni razloga, da takvo ponašanje bude odluka samog sveštenstva. Ono je ponajviše dokaz da osim institucija države Srbije, zatim separatističkih kvazi-institucija, ni aktuelna vlast ERP na Kosovu i Metohiji nije uz narod čak ni u času pitanja njegovog opstanka već su izabrali da se “ne mešaju” odnosno, da direktnim odbijanjem da stanu uz narod u stvari podržavaju izgradnju mini hidro-elektrana i na taj način učestvuju u njegovom brisanju sa ovog prostora.

Kako i rekoše, Gospod je zadnja i jedina nada. Zato su se na potresan i svečan način obavezali da će svako od njih sprečavati da se izgradnja nastavi, da cevi budu postavljene preko njihovih imanja ili da njihovi parcele budu korišene u izgradnji MHE na bilo koji način.

Tekst: KM Novine Foto: Youtube printscreen

Advertisement