Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

MASK U RASPRAVI SA ZELENSKIM: Milijarder se pozvao na Kosovo zbog optžbi da razgovara sa Putinom!

Američki milijarder Ilon Mask nedavno se umešao u rusko-ukrajinski sukob, predloživši moguće mirovno rešenje. Situacija je ponovo eskalirala kada je osnivač Eurasia Group Ijan Bremer objavio na Tviteru da je Mask razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uslovima za okončanje rata u Ukrajini.

Milijarder je to sve ubrzo demantovao rečima da je sa Putinom razgovarao samo jednom, i to pre oko 18 meseci. “Tema je bila svemir”, napisao je Mask.

Bremer tvrdi da mu je Mask ispričao da je razgovarao sa Putinom pre dve nedelje, stoji u kopiji mejla u koju je Forbs imao uvid.

“Putin je rekao Masku da Ukrajina mora da prihvati nekoliko uslova, uključujući priznavanje Krima i separatističke Donjecke i Luganske Narodne Republike i da se obaveže na neutralnost”, navodi Bremer.

Ti uslovi su prilično slični onome što je Mask predložio u objavi na Tviteru prošle nedelje, piše Forbs. Da susreta Maska i Putina nije bilo tvrdi i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šta je Mask tačno predložio

Direktor Tesle Ilon Mask predložio je prošle sedmice eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Kako je Mask objavio na Tviteru, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali ovoga puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

“Rusija odlazi ako je to volja naroda”, napisao je Mask. On dodaje da bi po tom njegovom predlogu Krim ostao formalno deo Rusije. “Kao što je bio od 1783, do greške Hruščova”, navodi Mask. Dodaje da bi vodosnabdevanje Krima bilo obezbeđeno, imajući u vidu da je to poluostrvo imalo problem snabdevanja vodom zbog brane.

Kao poslednji deo Mask predlaže da Ukrajina ostaje neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnela inicijativu za članstvo u NATO. On je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

On je dodao da će ovo vrlo je verovatno biti ishod na kraju, ali dodaje “samo je pitanje koliko će ljudi umreti pre toga”. Mask napominje i kako je važno istaći da je mogući, iako malo verovatno,

Na to je reagovao savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak koji je predložio, kako kaže bolji plan. “Ukrajina oslobađa sve teritorije, uključujući i anektirani Krim, Rusija prolazi kroz demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju tako da više ne može da ugrozi druge”, napisao je Podoljak. On je dodao da predlaže i da ratni zločinci budu procesuirani pred međunarodnim sudom.

U polemiku se uključio i sam predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je objavio anketu u vezi sa Maskom. “Koji Mask vam se više sviđa, onaj koji podržava Ukrajinu ili koji podržava Rusiju”, upitao je Zelenski u anketi na Tviteru.

Na to mu je vlasnik kompanije Tesla odgovorio da predlaže glasanje pod kontrolom UN, i kao primer naveo Kosovo.

Podsetimo, Mask se do sad nije oglašavao politički po pitanju Ukrajine, ali je Kijevu od početka ruske invazije isporučio više puta donacije u vidu opreme.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / 24 Канал, Insider News

YOU MAY LIKE