Chicago
73°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph NNE
Humidity: 46%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MASK APELUJE: Zaustavite razvoj veštačke inteligencije dok ne postavimo bezbednosne protokole!

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji pozvali su na šestomesečnu pauzu u naprednom razvoju veštačke inteligencije sve dok se ne postignu zajednički bezbednosni protokoli za takva postignuća.

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu veštačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot Čet GPT-4, kojeg je razvio startap „Open AI”, čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, navodi Rojters.

U pismu, koje je objavio neprofitni institut „Fjučer of lajf”, a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujući Ilona Maska, izvršnog direktora „Stabiliti AI” Emad Mostaka, istraživače iz kompanije „Dip majnd” u vlasništvu „Alfabeta”, i vodećih naučnika u oblasti AI Džošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja veštačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

PROČITAJTE VIŠE:

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati”, navodi se u pismu. Pismo je usledilo nakon što je Evropol nakon istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je Čet GPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, „pecanje”, odnosno „fišing”, širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije. Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u Open AI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj ranijoj objavi na Tviteru Mask je citirao izjavu Čet GPT-a o tome da je savršena veštačka inteligencija i da ne pravi greške, i da „ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži”. Sem Altman, izvršni direktor kompanije Open AI koja je stvorila Čet GPT nije potpisao ovo pismo, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

DEL BOJ U 83. GODINI OTKRIO ISTINU: Saznao da ima 52-godišnju ćerku i unuka, dočekao ih raširenih ruku! (FOTO)

KOSOVSKA KRIZA INSPIRISALA HOLIVUD: Srbija i Albanija zaratile u novoj epizodi popularne američke TV serije (VIDEO)

RUSIJA PRETI: Posedujemo oružje koje može da zbriše Ameriku i sve neprijatelje!

Izvor: Politika
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)