Connect with us

Srbija

MARKO JE PRAVI DOMAĆIN: Na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke

Published

on

Osmoro prasića u domaćinstvu Arsenijevića u selu Kloka kod Topole ostali su siročići kad im je majka uginula. Domaćin Marko nije mogao ove nemoćne životinjice da „pusti niz vodu“, želeo je da ih sačuva od sigurne smrti i u tome je uspeo, iako zbog toga ne spava danima. Ove prasiće on hrani mlekom na cuclu, pokušavajući tako da im zameni majku.

„Oprasila je dvanaestoro, troje je bilo mrtvo, jedno ubrzo uginulo i ostalo ih je osam. Ona je potom umrla. Nisam ni sam znao šta da radim i kako da ih spasim. Onda sam pokušao da ih hranim flašicom i na moje iznenađenje odmah su to prihvatili, jer nisu ni bili naviknuti na majčino mleko. Sada imaju deset dana i jako fino napreduju“, kaže Marko za RINU.

Iako nije očekivao da će ih spasiti, ovaj domaćin iz okoline Topole se nije predavao. Njegov potez naišao je na odobravanje porodice i prijatelja, a ovi mali prasići već su svima prirasli za srce.

„Svih ovih dana ustajem na svaka dva sata tokom noći kako bi ih nahranio. Cucla je samo jedna, a njih osam i prava je borba za hranu, ali ima dovoljno mleka za sve. Uz konsultaciju sa veterinarom uskoro ću početi da im dajem i koncentrat, kad prevaziđu ovu tečnu hranu. Imaju i zubiće, znaju i da gricnu dok traže cuclu. Ništa mi nije teško kad vidim da lepo rastu i da su zdravi“, rekao je Marko.

Kakva će biti sudbina ovih neobičnih prasića kad porastu još uvek se ne zna tačno, ali je vrlo moguće, pošto su već postali kućni ljubimci da neće, kad za to dođe vreme završiti u furunama i kasnije na nekoj slavskoj trpezi.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement