Chicago
73°
Mostly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 7mph E
Humidity: 66%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
70/63°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MARIJA U ORANJU POBEDILA 50 MOMAKA! Devojka (23) iz Novog sela predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu! (FOTO)

Ima 23 godine. Zove se Marija Seočanac. Studira na Metalurško-tehnološkom fakultetu. Kaže da je lepše biti devojka sa sela nego iz grada. Pobedila je pedesetak muškaraca. Sada ide na Svetsko prvenstvo. A nije u borilačkim veštinama, ni u sportu… Moraćemo odmah da vam oktrijemo jer osim onih koji znaju Mariju, malo ko bi pogodio. Marija je ‘oduvala’ protivnike i ostavila ih iza sebe u – oranju.

Mlada oračica Marija živi u Novom Selu kod Vrnjačke banje. Na prva takmičenja je išla u svom selu, a onda je došlo na red veliko nadmetanje. Na takmičenju u Srbobranu, pobedila je pedesetak takmičara, muškaraca i to u oranju traktorom. Posle nekoliko decenija, koliko Srbija nije imala šansu da učestvuje na Svetskom prvenstvu u oranju, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede postaćemo član Svetske oračke organizacije. Takmičenje je u Letoniji.

Marija kaže da nije ni sanjala gde će je traktor odvesti. Za prvo takmičenje prijavila se kaže: “Dedi za ljubav”.

-Od malena sam bila na njivi, toje bila svakodnevica sa sa babom i dedom. I tako malo po malo počela sam ozbiljnije da pomažem. Radili smo svi, oni da tovare seno, ja vozim… Orali smo, posao kao i svaki drugi. Više smo radili dok je deda bio živ, sada samo pšenicu i ječam… – počinje priču Marija.

E onda su u njenom selu počela da se organizuju takmičenja.

-Deda se takmičio iz naše kuće. Bio je najstariji na takmičenju pa bi tradicionalno otvorio “prvu brazdu”. On me je nagovarao da počnem i ja da se takmičim. Moram da priznam nije mi bilo svejedno da odem tako u javnost. Ali deda je toliku želju imao da sam krenula – nastavlja Marija.

I prva pobeda sa 15 godina. Tada je bilo i još nekih žena takmičarki.

-Imala sam pobede kod mene u selu svaki put. Ali u Srbobranu je još ozbiljnije. Tamo se takmičiš na velikim parcelama, dobijemo po 30 ari za oranje. I ta pobeda mi je draža i jača jer sam se takmičila sa ozbiljnim poljoprivrednicima, koji inače oru ogromne površine… Bilo je oko 50 momaka i pobedila sam. Nisam se nadala jer oni oru ozbiljnu zemlju – veselo kaže mlada oračica i studentkinja.

Ako se nekome učini da je lako, nije, ali uopšte. Ima sijaset pravila; otvaranje, zatvaranje brazde, precizna dubina mora biti zacrtana na svakom santimetru, sve se meri. Parcela se izvlači jer nege je zemlja lošija negde bolja za oranje pa kako kome zapadne. I kada se sve to odradi mora i na oko da bude lepo uzorano. Marija kaže, lepa propozicija.

Ipak, sta joj kažu kada kaže da se takmiči u oranju?

-Paaa neki su skeptični neki se oduševe. Kada pobedim nekima bude i krivo, kažu ‘šta sad ona a ja orem ceo život’. Uglavnom me posmatraju kao mladu osobu koja se bavi nečim neuobičajenim i najčešće se oduševe. Ali ne obraćam pažnju više na komentare – iskrena je mlada oračica.

Za svetsko takmičenje već se priprema.

-Već sam se raspitala. Upoznala sam glavnog sudiju i rekao mi je da na svetskom ima skoro 50 pravila. Tamo ulogu igra i vreme. Ali biću spremna da Srbiju i u oranju, u ovakvom takmičenju predstavimo najbolje na svetu – poručuje Marija.

Ona je danas razgovarala sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Ministarstvo će finansirati celo učešće na Svetskom prvenstvu. Na pitanje šta je lepše biti devojka sa sela ili iz grada Marija sigurno odgovara:

-Za mene je lepše biti devojka sa sela ali gde god da se nađem bitno je da dam sve od sebe.

Ministarka Tanasković kaže da Marija nije samo ponos svoje porodice, već i Srbije.

-Ona je mlada, obrazuje se na teškom fakultetu, a deo svog života vezala je za poljoprivredu. I to jeste budućnost našeg agrara. Marija studira tehnologiju, a mladi i obrazovani su ono što nam treba i oni su ti koji usvajaju i primenjuju sve nove svetske tehnologije, znanja i time mogu da doprinesu razvoju poljoprivrede. Ministarstvo je, kao i do sada, uvek spremno da podrzi svaku inicijativu i želju za daljim napretkom mladih poljoprivrednika i finansijska podrška je najmanje što mozemo da uradimo da im pomognemo – kaže ministarka.

Tanasković dodaje da će ministarstvo finansirati Marijino svetsko takmičenje i time i vraćanje Srbije u ovo takmičenje.

-Dama je, koja je pobedila pedesetak muškaraca, orača. Iskreno, priča koja topi srce. Srbija više od deceniju ne učestvuje na svetskom takmičenju i drago mi je što se vraćamo i još sa mladošću i damom. Mariju čeka još desetak ispita na fakultetu, otvorili smo joj vrata ministarstva – kaže Tanasković.

PROČITAJTE VIŠE:

DIRLJIV OPROŠTAJ AMERIČKE OFICIRKE OD BEOGRADA: Potpukovnica zapevala “Bože pravde” kao da je Srpkinja! (VIDEO)

EKSKLUZIVNO, ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA VELIKOG TOZOVCA: Posthumno objavljena pesma koju je ostavio u amanet svom prijatelju! (VIDEO)

NE MOŽE SRBIJA BEZ KOSOVA! Naši momci u Slovačkoj videli mapu bez Kosova, reagovali su brzo i efektno! (VIDEO)

Izvor: Blic
Foto: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

YOU MAY LIKE