Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 4 godine ranije

By Vera

MALI VODIČ ZA DISPEČERE: Jedino unapređivanjem možemo da nadživimo konkurenciju

Razgovarao sam sa vodećim ljudima mnogih kompanija i otprilike 90 odsto njih najveći deo svog vremena pričaju o tome kako su i zašto bolji od konkurencije, a samo 10 odsto njih stavlja akcenat na to kako žele da motivišu svoje radnike, poboljšaju servis, ulažu u edukaciju radnika i tim lidera, kako žele da vide napredak svakog dana.

Bio sam svedok propadanja desetina naših kompanija zbog veoma malih potresa na tržištu.

Kompanija koja kreće svaki svoj radni dan sa idejom vodiljom da pobedi konkurenciju u odnosu na kompaniju kojoj je izazov da inspiriše, da nagradi za požrtvovan rad i da danas bude bar za malo bolja nego juče: i tako, dok oni nastavljaju da uče, pomeraju granice i rastu, prva grupa je osuđena da u borbi sa sopstvenom senkom nestane pre ili kasnije.
Ja mogu da posvedočim kroz svoje lično iskustvo u poslu, a i kroz bitke u sportu, pošto se pre ili kasnije srećemo sa rivalima, jedino unapređivanjem samog sebe možemo da nadživimo konkurenciju.

Ovo je jedna od najjačih industrija u svetu, transport ima jasne ciljeve i pravila ponašanja, put je jedan i jedinstven i jako dugačak, koliko daleko i kako brzo stižemo zavisi od nas, od naše zrelosti, odgovornosti, spremnosti da se na tom putu uhvatimo u koštac sa problemima. Naša industrija zove se “Biznis rešavanja problema”! 

Kako radi većina srpskih kompanija?

Amerikanci koji dođu do kapitala vrednog za pokretanje kamionske kompanije, strateški razmišljaju sa željom i misijom da traju decenijama i postanu veliki. Većina srpskih osnivača kompanija već pri samom osnivanju ima glavnu misiju da što pre dođe do što većeg profita. Ta ideja “što veći profit” koja i nije definisana brojkom, što bi olakšalo posao dostizanja cilja, neretko se pretvori u beskonačnu trku za sticanjem. U takvoj postavci se često zapostavlja rad na napretku i obuci radnika, uopšte na popravljanju njihovog statusa zato što malopre spomenuti relativno definisani cilj stvara utisak da stečeno nikad nije dovoljno.

Zamislite čoveka koji hoće dete od 8 godina da upiše pravo na fakultet. Zvuči suludo, zar ne? Pa kako onda zvuči činjenica da odmah hoćete najbolje radnike, mušterije i milione dolara na računu? Isto tako suludo.

Naši momci uglavnom kreću da rade sa dobrim iskustvom u vožnji i bazičnim stvarima o dispeču. Posto je kamionski biznis veoma dobro razvijen, tako su i poslodavci veoma jasno profilisani po kategorijama. Tako se obično kreće sa radom sa kompanijama koje najviše tolerišu greške, da bi se došlo klijenata iz prve lige…

Zamislite čoveka koji hoće dete od 8 godina da upiše pravo na fakultet. Zvuči suludo, zar ne? Pa kako onda zvuči činjenica da odmah hoćete najbolje radnike, mušterije i milione dolara na računu? Isto tako suludo. Kao i u školi, u transportu postoje razredi. U svakom imate program po kome funkcionišete i prelazite na sledeći nivo kada vas industija obavesti da ste za to spremni. Možete pokušati da skočite pravo na vrh, ali, verujte, tu nema uspeha.

Koliko se dugo i u kom razredu zadržavate, zavisi samo od vas. Industrija je tu da vam pomogne ako to zaslužujete ili da vas kazni ako pokušavate da nađete prečice, onakve kakve Srbija trazi decenijama bez sankcije i zato je tu gde jeste. 

Izaberite pravu strategiju i mislite o tome.

Sledećeg petka nastavljamo priču razgovorom sa liderima raznih kompanija, sa ljudima koji znaju da štite interese kompanije, ali koji pre svega štite svoje ljude bez obzira na sveprisutni spoljašnji pritisak.

Budite slobodni za sva pitanja i sugestije na: dannynokic@gmail.com

Piše: Danijel Danny Nokić Foto: Goran Pikula

YOU MAY LIKE