Chicago, IL
70°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 18mph S
Humidity: 29%
Pressure: 29.61"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
66°F
63°F
57°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 34°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 10 months ago

By Serbian Times

MALI GENIJE: Nikola svakog vikenda iz grada dolazi u selo i sa dedom pravi makete od kojih zastaje dah! (FOTO)

Dok većina njegovih vršnjaka slobodno vreme provodi na drušvenim mrežama ili igrajući video igrice, jedanaestogodišnji Nikola Lazović pokazuje da ipak može i drugačije.

Iako odrasta u Kragujevcu, svaki vikend korsiti da dođe kod dede u selo Gornja Trepča i njih dvojica zajedno stvaraju magiju. Doduše, ovde je dečak glavni majstor, a deka njegov pomoćnik. Inspirisan poljoprivredom, svojim znanjem uspeo je da od lepka, plastičnih elementa i lima napravi mnoge funkcionalne makete poljoprivrednih mašina i vozova.

-Prvi traktor od koga sam počeo je IMT 542, izgledao je kao kutija na kojoj su stavljeni točkovi. Sada kada sam se izveštio to izgleda dosta bolje i modernije. Pravim traktore koji izgledaju kao pravi i koji na sebi imaju funkcionalna kvačila, mogu pomoću menjača da se menjuju brzine, okreće volan i poluga za poljoprivredne mašine se podiže. To nije sve, na svakoj mašini postoji i reduktor koji ako se zaglavi u nekom mestu, pale se sve četiri vuče, kao i kočnice, kazao je Nikola .

Medjutim, njegovoj radoznalosti tu nije bilo kraja, maketu starog voza koji je krstario bivšom SFRJ napravio je za nekoliko dana.

-Morao sam osam puta da idem da se vozim u toj lokomotivi, kako bi snimio svaki detalj na njoj, a zatom sam ja u svojoj maloj radionici je napravio. Napravio sam i jedan voz iz Drugog svetskog rata, nakon što sam odgledao film “Dara iz Jasenovca”. U svemu mi pomaže i deda koji je u ovom slučaju šegrt bez koga ne mogu sve to tako brzo odraditi, dodao je ovaj maštoviti dečak.

Dodaje da još ima mnogo ideja, koja zajedno sa svojim dedom želi da realizuje i poručuje svim vršnjacima da je mnogo pametnije vreme provesti u prirodi i u igri, nego za računarom u igranju igrica.

PROČITAJTE VIŠE:

“JURIMO PETICE, UMESTO DA UČIMO DECU LJUDSKOSTI”: Borko je najbolji edukator sveta, a evo šta je rekao o tragedijama u Srbiji!

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zlo seme i gorki plodovi

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE