Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 4mph WSW
Humidity: 69%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
34°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By Bojana Kovačević

MAJKA HEROJ: Svetlana rodila 10 sinova i 5 kćerki, nema milione na računu, ali ima najveće bogatstvo na svetu!

Na jednoj zanatskoj radnji polovinom prošlog veka, stajao je natpis “dece i eksera nikada dosta”, i tada je svaka druga kuća imala između osmoro i desetoro dece. Danas je to retkost, a u borbu protiv bele kuge upušta se sve manji broj porodica koje se odlučuju da imaju troje i više dece. Međutim, u selu Roanda kod Svilajnca žive Nikolići, bračni par Svetlana i Dobrica koji su tokom svog braka napravili i izrodili čak petnaestoro dece, deset sinova i pet kćerki.

“Udala sam se za Dobricu sa šesnaest godina iz jednog sela blizu Despotovca, prvo sam rodila blizance koji su sada veliki ljudi i imaju svoju decu, a mi petoro unučića za sada. Najmlaće dete sam rodila u 42 godini. Od malih nogu smo ih vaspitavali da se drže zajedno, i već u ovim godinama rade mnoge seoske poslove, pa čak umeju i hleb da umese. Кada imate veliku porodicu dan traje dugo, dok spremite hranu, operete, obučete ih i hvala Bogu, pa su sada veliki i pomažu se međusobno”, kazala je za RINU, majka heroj Svetlana Nikolić.

Teškim radom uspevaju sve da postignu, da im priušte koliko mogu i ne žale se. Glava kuće, otac Dobrica, kaže da dece nikad ne može biti mnogo. Smatra da je dobra genetika možda bila i presudna za tako veliko potomstvo.

“Možda je to i nasledno, moja majka je imala jedanestoro braći i sestara, dok je moj otac imao samo dva brata. Sa dvadeset godina sam se oženio i mislim da dece nikada nije dosta. Imaju sve što im je potrebno za normalnom detinjstvo, prednost je u današnjim uslovima živeti u sredinama kao što je naše selo Roanda. Ne plašiš se velikih kvartova, mračnih ulica ili saobraćaja, da dete ne izleti. Mislim da su srećni pored nas kao i mi sa njima. Mi smo tu da im ovaj period života učinimo srećnim i od njih napravimo dobre ljude, a kada odrastu nadam se da će znati to da cene”, kazao je Dobrica.

Nikolići su uspeli da svoj život organizuju tako da svi budu zadovoljni, Dobrica u ranu zoru ustaje kako bi obradio pet hektara zemlje i nahranio stoku, dok majka Svetlana svoje naslednike sprema za školu.

“Ovo je uglavnom poljoprivredni kraj, na selu nemaš radno vreme, već legneš u krevet kad sve obaveze završiš, a to može da potraje i do kasno u noć, naročito u letnjem periodu. Imamo četiri krave koje daju mleko i zbog njih obrađujemo zemlju kako bi imali kukuruza za prehranu”, dodao je Dobrica.

Svetlana i Dobrica, možda nemaju milione na računu, ali zaista imaju veliko bogatstvo. Deset sinova i pet kćerki njihova su najveća sreća, a Božićna i Vskršnja jutra kod njih su najlepša slika.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE