Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNE
Humidity: 70%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
59°F
63°F
68°F
SunMonTueWedThu
68°F / 59°F
84°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

MAJKA DETETA IZ RIBNIKARA: Imamo oko 250 potpisa da se prekine nastava, polovina učenika ne dolazi!

Aleksandra Bulatović, majka učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” izjavila je da oko polovine dece neće krenuti u školu danas. Kako je istakla, pravila nema, a reakcija roditelja na ovu situaciju samo pokazuje koliko je duboka podeljenost u društvu. Ona je zaključila da osmoletka “Vladislav Ribnikar” više nije škola već stratište.

Aleksandra Bulatović jedna je od roditelja koju su podneli zahtev da školska godina bude završena 03. maja, a kako ističe, sve je više roditelja koji se priključuju ovoj inicijativi.

-Tri su ključna zahteva. Za nas je školska godina završena 03. maja. Mislim na radnu školsku godinu. Važno je deci obezbediti da se sastaju, da budu zajedno. Potpuno je jasno blagotvorno terapijsko dejstvo tako nečega. Oni žele da idu u školu, žele da budu sa drugarima i nastavnicima. Ovo nije više škola, ovo je stratište. Zna se šta je zlatni standard u ovakvim situacijama u svetu. Načelnik školske uprave definitivno nije stručan da donosi sud o tome. Jesu psiholozi i svi se slažu u tome da je nedopustivo vratiti decu na mesto tragedije, jer to izaziva traumatizaciju – kaže Bulatović.

Upitana da prokomentariše da se roditeljima koji podržavaju ovu inicijativu spočitava da na taj način uskraćuju deci mogućnost za opšte obrazovanje, Bulatović kaže da takav kraj školske godine, ne predstavlja i kraj sastajanja učenika i nastavnika.

-Kraj radne školske godine podrazumeva da država obezbedi alternativni radni prostor u kome deca i nastavnici i odgovarajuća podrška mogu da se sastaju. Taj prostor postoji. Postoji prostor i u javnom vlasništvu u blizini škole koji može da se adaptira. Postoji prostor i na Tašmajdanskom parku “Dečji kulturni centar” koji je spreman da odmah primi decu i omogući njihov oporavak, ali to niko nije pomenuo – ističe Aleksandra Bulatović.

PROČITAJTE VIŠE:

Odgovornost – direktorke, psihološkinje, pedagoškinje

Podnet je zahtev za smenjivanje direktorke škole, psihološkinje i pedagoškinje “Vladislav Ribnikar” a kako ističe iz ministarstva još nije stigao odgovor na to.

-Nikakav odgovor nismo dobili iz Ministarstva. Uprava škole i PP služba, oni su javni službenici i objektivno, njihova odgovornost je nesporna. Školski odbor se sastao samo jednom u petak i nije uradio ništa – kaže Bulatović.

Odložena Sednica saveta roditelja

-Više razloga je zašto je to odloženo. Roditelji čija su deca stradala i neposredno pogođena ovom tragedijom su izdvojeni i sa njima su posebno razgovarali predstavnici vlasti. Sa njima se razgovaralo. Sastanak je odložen. Mi ćemo sutra formalno predati zahtev sa našim potpisima. Broj roditelja raste, ima preko 250 roditelja koji imaju više dece u školi, jasno je da je već trećina dece obuhvaćena ovim. Gruba procena je da polovina dece dolazi, polovina ne dolazi. Nema pravila. Reakcija roditelja na ovo reflektuje užasno duboku podeljenost koja vlada u društvu, reflektuju problem na nivou moralnih intuicija, reflektuju problem na nedostatku elementarne etičke kompetencije koja se ne kultiviše u našem društvu – istakla je majka đaka “Ribnikara” za N1.

POVEZANE TEME:

RODITELJI BESNI NA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Ko ne želi da šalje decu u školu mora da ima lekarsko opravdanje!

“AKO NAUČIMO DECU DA SE VOLE, BIĆE DOBRI LJUDI”: Ljubivoje Ršumović i dan danas citira svog dedu, oca i majku!

PRVI IDENTIFIKOVAN SA DIANINOG SPISKA: Živko iz Zagreba posle 80 godina otkrio srpsko poreklo!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen N1, Tanjug

YOU MAY LIKE