Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

LUKA 10 GODINA ŽIVI DVA ŽIVOTA: Leti je voćar u Srbiji, zimi humanitarac u Africi! (FOTO)

Poljoprivrednik iz Jagodine Luka Miličić obrađuje voćnjak od 15 hektara. Zimi, kada nema posla, putuje u Afriku i pomaže deci u sirotištima da se obrazuju i uče osnovne veštine. I tako već deset godina zaredom.

Luku Miličića ekipa RTS-a upoznala je tokom berbe višanja u junu na plantaži u Kovačevcu kod Jagodine. Tada se dovijao kako da zaposli dovoljno berača i kome da proda ovogodišnji rod. Žalio se na hladnjačare i cenu višnje.

“Otkup je apsolutno monopolizovan, svi ti mali hladnjačari moraju da rade za velike i samo veliki će izvesti. A kome smeta to što je neko izvezao deset tona”, pitao je Luka Miličić.

I umesto da se zimi, kada voćnjak miruje i on odmori, poput većine poljoprivrednika, Luka na tri meseca odlazi u Afriku. Prvi put je otišao na poziv sestrića koji je tamo radio.

“Kaže meni ‘ujače, ajde bolan sa mnom’. Ja, pošto se bavim voćarstvom, u zimskom periodu nemam nikakvih obaveza, pa što ne bih. Ajde… Kupim avionsku kartu, pasoš sam već imao, krenem sa njim i doživim Afriku na jedan sasvim drugačiji način, dijametralno suprotno od onoga kako sam ja zamišljao”, ističe Miličić.

Luka se u Africi priključuje humanitarnim misijama i lokalnim školama. Do sada je boravio u Ugandi, Keniji, Tanzaniji, Ruandi, Zanzibaru i na Madagaskaru.

Deca ga u Africi obožavaju jer zna da ih uveseli i stalno pitaju kada će ponovo doći.

“Koliko to mogu i koliko uopšte doprinosim tome, da malo pomognem toj dečici da makar na trenutak zaborave nemaštinu u kojoj žive, da se na trenutak osećaju bolje, slobodnije”, objašnjava Luka.

Luka svoj put u Afriku i boravak na tom kontinentu finansira sam. Uglavnom je to od prodatog voća. Na kraju novčanik ostane prazan, a srce ipak puno.

Već prvog decembra ponovo odlazi u Keniju, gde ga čekaju drugari iz sirotišta i pesmica koju su od njega naučili – “Tamo daleko”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE