Chicago
14°
Cloudy
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 12mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 1
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 15:37

By admin

LUKA 10 GODINA ŽIVI DVA ŽIVOTA: Leti je voćar u Srbiji, zimi humanitarac u Africi! (FOTO)

Poljoprivrednik iz Jagodine Luka Miličić obrađuje voćnjak od 15 hektara. Zimi, kada nema posla, putuje u Afriku i pomaže deci u sirotištima da se obrazuju i uče osnovne veštine. I tako već deset godina zaredom.

Luku Miličića ekipa RTS-a upoznala je tokom berbe višanja u junu na plantaži u Kovačevcu kod Jagodine. Tada se dovijao kako da zaposli dovoljno berača i kome da proda ovogodišnji rod. Žalio se na hladnjačare i cenu višnje.

“Otkup je apsolutno monopolizovan, svi ti mali hladnjačari moraju da rade za velike i samo veliki će izvesti. A kome smeta to što je neko izvezao deset tona”, pitao je Luka Miličić.

I umesto da se zimi, kada voćnjak miruje i on odmori, poput većine poljoprivrednika, Luka na tri meseca odlazi u Afriku. Prvi put je otišao na poziv sestrića koji je tamo radio.

“Kaže meni ‘ujače, ajde bolan sa mnom’. Ja, pošto se bavim voćarstvom, u zimskom periodu nemam nikakvih obaveza, pa što ne bih. Ajde… Kupim avionsku kartu, pasoš sam već imao, krenem sa njim i doživim Afriku na jedan sasvim drugačiji način, dijametralno suprotno od onoga kako sam ja zamišljao”, ističe Miličić.

Luka se u Africi priključuje humanitarnim misijama i lokalnim školama. Do sada je boravio u Ugandi, Keniji, Tanzaniji, Ruandi, Zanzibaru i na Madagaskaru.

Deca ga u Africi obožavaju jer zna da ih uveseli i stalno pitaju kada će ponovo doći.

“Koliko to mogu i koliko uopšte doprinosim tome, da malo pomognem toj dečici da makar na trenutak zaborave nemaštinu u kojoj žive, da se na trenutak osećaju bolje, slobodnije”, objašnjava Luka.

Luka svoj put u Afriku i boravak na tom kontinentu finansira sam. Uglavnom je to od prodatog voća. Na kraju novčanik ostane prazan, a srce ipak puno.

Već prvog decembra ponovo odlazi u Keniju, gde ga čekaju drugari iz sirotišta i pesmica koju su od njega naučili – “Tamo daleko”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!