Connect with us

Srbija

LOVCI SPASILI IZGUBLJENO MLADUNČE BELOGLAVOG SUPA: Zaštićena vrsta ptice u Srbiji smeštena na sigurno

Published

on

Dokaz da se lovci ne bave samo lovom na životinje je beba beloglavog supa, koja ima status zaštićene vrste u Srbiji i koju je nedavno spasilo Lovačko udruženje Lapovo

Na lokalitetu Staro brdo u Lapovu, lovočuvarska služba s lovočuvarom Markom Jovanovićem na čelu, pronašla i zbrinula dezorijentisanog beloglavog supa. Lokalni lovci su rano ujutru primetili pticu grabljivicu koja nije karateristična za ove krajeve i iznenadili se kada su shvatili da se radi o beloglavom supu.

Odmah je obavešten Lovački savez Srbije koji je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno su započeli akciju spasavanja. Ptica, u ovom slučaju mladunče beloglavog supa, bila je vidno iznemogla i životno ugrožena, jer se nalazila blizu magistralnog puta.

Brzom akcijom policije i lovočuvara, a u konsultaciji s ornitologom Bratislavom Grubačem, zaustavljen je saobraćaj, ptica je uhvaćena i smeštena u kavez.

Beloglavi sup je nahranjen i napojen, ubrzo je primećeno da je ptica bolje, pa je pozvan Miloš Radaković, stručnjak iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je pticu preuzeo i smestio je na sigurno.

Ptica se trenutno nalazi u beogradskom Zoološkom vrtu, gde će biti neko vreme dok se ne oporavi, a onda će prema proceni stručnjaka biti puštena u prirodu.

Beloglavi sup je vrsta lešinara koja je u Srbiji pre nekoliko decenija bila pred nestajanjem. U pitanju je naša najveća vrsta ptica sa rasponom krila oko 2.80 metara i prosečne težine od 7,5 do 8,5 kilograma.

Lik beloglavog supa nalazi se na brojnim grbovima srednjevekovne Srbije, a za ovu vrstu vezuju se i brojne legende i verovanja koja beloglavom supu pridodaju natprirodne moći.

Lovci su ovim primerom još jednom pokazali da su važna karika u očuvanju životne sredine i da je ljubav prema prirodi pokretač njihovog delovanja, bez kog bi priča ove veličanstvene ptice sigurno imala tragičan kraj.

TEKST: B92, FOTO: Lovački savez Srbije

Advertisement