Chicago
64°
Partly Cloudy
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 53%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 3
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
79/63°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

LOŠ GLAS DALEKO SE ČUO: Stepinac ima svoju ulicu i školu u Njujorku, misiju u Austriji, čak i selo u Australiji

Pre nekoliko dana Serbian Times je objavio kako jedna od ulica u Čikagu nosi ime kardinala Alojzija Stepinca, ratnog zločinca osuđenog zbog podrške masovnim zločinima, ubistvima Srba, Jevreja i Roma, te prisilnom pokrštavanju nekatoličkog stanovništva na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, kvislinške nacističke tvorevine.

U narednim danima naša redakcija je bila zasuta porukama čitalaca iz Amerike i celog sveta, u kojima navode kako su imenom Stepinca nazvane ulice, škole i crkve u gradovima i državama u kojima žive.

Tako smo saznali da u gradu Njujorku, na Menhetnu, postoji ulica sa njegovim imenom (Cardinal Stepinac Place), te da u blizini grada Bafala (takođe država Njujork) postoji njegov Memorijalni centar, kao i srednja škola u gradiću Vajt Pleins (White plains) koja se zove “Archibishop Stepinac High School”

DA LI ZNAJU ČIJOM ULICOM HODAJU? Cardinal Stepinac place u Njujorku

Takođe, pored ulice i crkve, o kojima smo već pisali, u Čikagu postoji i Hrvatska škola “Alojzije Stepinac”.

U Australiji, u državi Novi Južni Vels, postoji čak i selo (Cardinal Stepinac Village) u kome žive hrvatski doseljenici.

U blizini austrijskog grada Salcburga nalazi se Hrvatska katolička misija…

Ovako bi mogli nabrajati dugo, ali je već i ovo dovoljno da se izvuče zaključak kako je hrvatska dijaspora, a naročito hrvatska katolička crkva, masovno nazivala svoje institucije imenom jednog krajnje kontroverznog istorijskog lika, o čijoj su se ulozi u ustaškom teroru izjašnjavali i hrvatski istoričari i teolozi, a o čemu možete čitati OVDE!

Ako time pokušavaju prikriti istorijsku istinu onda je to uzaludan proces, jer HILJADU PUTA PONOVLJENA LAŽ NIKADA NEĆE POSTATI ISTINA!

ZLOČINAČKA DRĐAVA I LOJALNA CRKVA: Stepinac na prijemu kod poglavnika Ante Pavelića

Prosto, ne možete napraviti sveca od čoveka koji je u svešteničkoj odori, suprotno svim hrišćanskim principima, zagovarao RASNU TEORIJU, koji je u svom vokabularu vrlo često koristio reči ARIJEVAC i ŠIZMATIK, praveći tako jasnu podelu na dobre i loše hrišćane. One koje treba pobiti ili pokrstiti, bar ako je suditi po pismima koje je Stepinac slao papi Piju XII.

Stepinac je uz to bio i zakleti ANTISEMITA, koji se kod poglavnika Ante Pavelića istina zalagao za “židove”, ali samo one koji pristanu da promene veru u katoličku i koji zdušno podržavaju Nezavisni državu Hrvatsku.

Dokaza za Stepinčeve blago rečeno “nedostojne aktivnosti” ima na pretek, a oni najbolniji i najrečitiji leže po hercegovačkim jamama, na posavskim njivama i u bezdanima reke Save, gde su završavale kosti nevoljnika koji nisu bili po ukusu i meri duhovnog oca NDH.

Ako naša braća u Hristu Hrvati ne veruju nama, “pravoslavnim šizmaticima”, onda neka upitaju, recimo, papa Franju…

Zašto je, zaboga, vrhovni poglavar Katoličke crkve nakon uvida u dokumentaciju koju je dobio od Sinoda SPC i pomenuta Stepinčeva pisma papi Piju XII, koja su 2020.godine isplivala iz vatikanskih arhiva, odlučio da stopira kanonizovanje Alojzija Stepinca?

DUHOVNA POTPORA ZLOČINIMA: Ustaše ubijaju srpske civile ispred iskopane masovne grobnice / Wikimedia Creative Commons

Ili neka upitaju hrvatskog teologa i novinara Dragu Pilsela, rođenog sina Pevelićevog jataka i telohranitelja, zašto je napisao tekst pod naslovom: “Stepinac svetac? Malo morgen! Ne za naših života”

Da ponovimo, laž nikada neće pretvoriti vodu u vino, niti Stepinca u ono što nije bio za života, tj.sveca, ali hoće povesti na stranputicu buduće generacije mladih Hrvata koji se mole Bogu i obrazuju pod svodovima crkvama i škola koje nose njegovo ime.

Samo zarad toga, ako ni zbog čeg drugog, prvaci se hrvatske imigracije i crkve valjaju zamisliti nad imenovanjem i krštavanjem budućih crkava i škola, ako je već imenovanje postojećih svršen i nepovratan posao. Pogotovo u ovim danima, kada obeležavamo Dan sećanja na žrtve holokausta i oslobođenja Aušvica.

A nama koji pripadamo narodu koji je teško postradao u državi čiji je duhovni otac bio kardinal Stepinac, ostaje da se borimo protiv zla u nama i oko nas.

Ne smemo oćutati niti pravdati slavljenje zločinaca i nedostojnih iz naših redova, ali ne smemo zaboraviti ni nevine žrtve koje su pale samo zato što su se našim imenom zvale i krstom krstile.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Wikimedia

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!