Connect with us

Srbija

LJUBICA JE SUPER BAKA: Iako ima 95 godina ona kosi travu, trči sa čukun-unucima, piše pesme i svira usnu harmoniku!

Published

on

Iako je napunila devedeset pet leta, Ljubica Nikolić iz sela Gornji Banjani oseća se kao da joj je pola veka manje. Ova starica živi sama, obavlja sve poslove u kući i van nje. Ne libi se ona da teškom kofom dohvati vodu sa dna bunara ili da pokosi travnati put koji vodi do njene trošne kuće.

AKTIVNA I U DESETOJ DECENIJI: Baka Ljubica Nikolić

“Još uvek mogu sve sama i da pokosim, iscepam drva, ali i da potrčim ako treba. Znam da neki moji vršnjaci ne mogu da ustanu iz kreveta, a ja sam uvek bila aktivna i nisam se predavala. Čukunnuci me često zovu da potrčim sa njima, da provere da li ja to stvarno mogu ili se šalim. Kad uhvatim sprint, ostanu u čudu”, priča ova super baka.

Bez supruga je ostala pre 30 godina, a dalje je nastavila sama. U slobodno vreme koje u ovim godinama ima na pretek, svira usnu harmoniku i piše pesme. Pa se iz kuće na obroncima Rajca često čuju umilni zvuci. Visprena starica često zna i da se našali na svoj i račun svojih godina.

Matora sam, matora,

ali volim da živim.

Dok poslednji dinar imam

neću da se smirim.

Matora sam kao svaka baba,

ali sam srećna što sam čukunbaba”, glase stihovi baba Ljubice.

U njenoj malenoj kući sve podseća na neka stara vremena, sve je čisto i utegnuto kao da je mlada domaćica ili tek pridošla nevesta. Zbog njene smirenosti i blage naravi, muž joj je često govoro da će živeti 100 godina, pa izgleda da će se njegovo proročanstvo i obistiniti.

Potomci obožavaju baku Ljubicu, pa se kod nje najčešće svi zajedno okupljaju i kažu da niko ne pravi tako ukusnu proju i pitu, kao ona.

Izvor/Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement