Connect with us

Srbija

LEPA SLIKA SA RUDNIKA: Složne komšije iz četiri sela grade crkveni konak! (FOTO)

Published

on

Da se sve može kad se komšije slože, dokazali su vredni domaćini iz četiri podnorudnička sela, Jarmenovci, Vojkovci, Guriševci i Manojlovci. Naime, oni su uz pomoć dobrovoljnih priloga započeli izgradnju crkvenog konaka u selu Vojkovci, a u radovima im pomažu i parohijani sa Rudnika.

„Crkva slavi Svetog Savu, mi smo tada organizovali donatorsko veče i večeru. Tom prilikom su prikupljena značajna novčana sredstva i preko leta su otpočeli zemljani radovi na izgradnji crkvenog konaka. Posle te večere, nastavljeno je sa prikupljanjem novca i dalje, tako da su meštani iz četiri sela učestvovali u izgradnji, neko novčano, neko u snazi, svako prema svojim mogućnostima. Naša crkva je povezala dve opštine, Topolu i Gornji Milanovac, jer pored četiri podnorudnička sela koja pripadaju opštini Topola u našu crkvu dolaze i meštani sa Rudnika koji su pomogli izgradnju konaka, rekao je za RINU, Rajko Stanimirović predsednik crkvenog odbora.

Nova crkva u selu sazidana je 1972. godine, jer je stara bogomolja bila u lošem stanju. Potreba za konakom postojala je oduvek prvenstveno zbog velikog broja parohijana koji posećuju ovo sveto mesto.

„Planirali smo da do 2022. godine završimo sve radove kako bi u novoj zgradi proslavili 50 godina od izgradnje nove crkve. Ako bude dovoljno novca i Bog nam da zdravlja mi bi ovde odradili grejanje i kotlarnicu. Кonak koji pravimo osmišljen je u Šumadijskom stilu, već smo stigli sa radovima do druge ploče. Sa završetkom ovog objekta dobićemo veliku salu za ručkove, imaćemo i izložbeni prostor, kuhinju, terasu, palionicu za sveće i mokre čvorove“, kaže Stanimirović.

Površina objekta koji se gradi uz pomoć dobrovoljnih priloga je oko 130 kvadrata.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement