Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 13mph S
Humidity: 61%
Pressure: 29.31"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
66°F
63°F
59°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
59°F / 46°F
63°F / 50°F

Published 1 year ago

By admin

LEPA SAŠA JE PSIHOLOG TIMA BARSELONE: Besplatno ponudila usluge Orlovima, Piksi je odbio!

Evropske fudbalske reprezentacije u Kataru, imaju po dva psihologa u timu, neke i po tri: za fudbalere u napadu, zatim za one u srednjem redu i za odbrambene, jer ne razmišljaju svi igrači isto, kaže sportski psiholog, ekspert za fudbal, Saša Sredanović, koja ima potpisan šestogodišnji ugovor sa Fudbalskim klubom Barselona i nalazi se na zvaničnoj listi najplaćenijih trenera u elitnoj španskoj fudbalskoj LaLigi.

Besplatno se, iz patriotskih razloga, stavila na raspolaganje srpskoj fudbalskoj reprezentaciji uoči Mondijala, ali selektor i naš stručni štab, nisu želeli psihologa u timu. Na utakmici sa Kamerunom, kod vođstva od 3:1, četiri naša igrača su bila potpuno van balansa a to se ne bi desilo da smo imali psihologa u timu, rekla je Sredanović.

Saša Sredanović je diplomirala kliničku psihologiju u Holandiji, gde se opredelila za sportsku psihologiju u fudbalu. Radila je u Sloveniji, zatim u Atletiko Madridu, pa u Betisu. Njen rad nije ostao neprimećen, pa je Barselona otkupila Sašin ugovor, platila obeštećenje Betisu i potpisala sa njom šestogodišnju saradnju. Sredanovićeva je ujedno angažovana u čuvenoj Barseloninoj akademiji fudbala La Masija, gde radi sa fudbalskim trenerima.

Mentalno-emocionalni faktor itekako utiče na individualne i ekipne performance kompletnog tima u fudbalu. Modernog fudbalera, psiholog će naučiti da pruži najbolji deo sebe svakog dana, da bude samopouzdan, da ume da upravlja frustracijama, da zna kako treba da živi i radi u harmoniji sa saigračima, da bude otporan kada se dese lične i profesionalne teške situacije, neuspesi, nepredviđeni događaji, jednostavno rečeno, da bude u balansu….

“Videli smo u Kataru Francusku, za koju smatram da je psihološki najspremnija ekipa, koja, i bez šetorice igrača, deluje veoma kompaktno jer taj nedostatak u određenim situacijama upravo rešava tim balansom, a balans je stručno psihološki deo, to nije trenerski deo.”

“Igrača u balans stavlja psiholog, to ne može on sam. U kontaktu sam naravno sa svojim kolegama koje rade u najjačim evropskim šampionatima u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj… Svi su poveli dva ili tri psihologa u Katar! U tim ligama, na primer, svaka linija – napad, sredina i odbrana, imaju posebnog psihologa, jer napadači i igrači odbrane ne razmišljaju na isti način”, kaže Sredanovićeva.

Sportska psihologija potencira da je trener glavni strateg tima. Međutim, on ne bi trebalo da se bavi eventualnim konfliktima u svlačionici, stavovima i uverenjima igrača, tenzijama u stručnom štabu… Uz pomoć sportskog psihologa, trener shvata zašto mu se tim ponaša ovako ili onako, ali se time ne ugrožava vođstvo trenera i njegov imidž ostaje neokrnjen.

“Besplatno sam ponudila Fudbalskom savezu Srbije da našem fudbalskom timu, igračima, svojoj državi, stavim u Kataru na raspolaganje svo svoje iskustvo i znanje i dam svoj maksimum.”

A da se osetilo odsustvo stručnjaka takvog profila u našem timu, bilo je najvidljivije na utakmici sa Kamerunom, kada smo preokrenuli rezultat i poveli sa 3:1 i onda za dva minuta izgubili veliku prednost:

“Svaki igrač uđe u utakmicu da pobedi, ali, kao profesionalac sa iskustvom igranja u fantastičnim klubovima, na najvažnijem takmičenju , ne smeš da dopustiš da te emocije toliko savladaju u toku utakmice i izbace iz balansa. Po mojoj proceni, tada je došlo do pada balansa i fokusa, koji su izuzetno bitni. Jer, kada padne balans, igraču pada koncentracija, a onda mu pada i kondicija.”

“Nama su četiri igrača u tom momentu bila potpuno van fokusa, ja sam to gledala. I tu se ogleda uloga sportskog psihologa, koji bi te igrače pre meča postavio u balans i fokus, a to znači: gubio ili dobijao, ti gledaš samo krajnji ishod i ideš ka svom cilju. Iako vodiš 2:0, ne, to nije dovoljno, zato što ideš na 4:0!.”

Saša Sredanović ističe da fudbaleri Srbije, suštinski, igraju jedan lep, dopadljiv napadački fudbal.

“Ali, Svetsko prvenstvo u Kataru je ipak nešto sasvim drugo u odnosu na sve utakmice prethodno. Imali smo sjajan pobednički niz, i selektora, koji ima impozantnu fudbalsku karijeru. E sad, on je taj motivacioni deo, površinski, odradio odlično i mi smo imali uspešan saldo. Ali, stručno gledano, to nije dovoljno za Svetsko prvenstvo, na kome se nadmeću 32 najspremnije, najbolje ekipe na planeti, koje u stručnim štabovima itekako imaju i psihologe, koji se bave psihom igrača, koja je podjednako važna kao i fizička spremnost. Ako dođe do povrede, nerazumevanja između fudbalera i trenera ili bilo kog drugog problema koji igrača može da dekoncentriše, tu su psiholozi. Treneri su zaduženi za taktiku i tehniku.”

“Fudbal je u svim segmentima kao igra poslednjih desetak godina jako napredovao pa je psihologija postala neizostavni deo modernog fudbala. Mi imamo u fudbalu 11 glava na terenu koje ne razmišljaju na isti način. Zato mi stavimo prvo njih 11 kolektivno u isti balans, a onda radimo sa svakim od njih pojedinačno.”

Saša Sredanović ističe da u Srbiji ima veliki broj sjajnih sportskih psihologa.

“Bivši odbojkaš Andrija Gerić nije psiholog, ali izuzetno vlada psihološkim tehnikama, imamo Marijanu Gulan, koju ja mentorišem, za koju tvrdim da je fantastična”, kaže Sredanovićeva.

Činjenica je da su prvi shvatili značaj sportskog psihologa u procesu ostvarivanja visokog rezultata na međunarodnoj sceni vaterpolisti – pa je naš vaterpolo tim, iako u to vreme krišom, još 1988. godine u pripremama za Olimpijske igre u Seulu, angažovao sportskog psihologa. Činjenica je i da su svi srpski sportisti, koji su osvojili medalju na Olimpijskim igrama i ostalim velikim takmičenjima, u poslednjih 15 godina, imali u stručnom štabu sportskog psihologa.

Sašu Sredanović smo pitali i koliko igra fudbalskog kluba Barselona zavisi od njenih analiza i procena i koliko trener Ćavi Ernandez uvažava njeno stručno mišljenje

“Pa iskreno, umnogome. Svako odradi svoj deo posla, a kada analiziramo utakmicu, uvek je prisutan i psiholog. Ja moram da propratim mnoge segmente igre protivničkih igrača… na primer gestikulaciju, kako bi se naši igrači što bolje pripremili i stabilizovali za meč koji ih čeka. Zadatak je da ih dovedemo u balans, jer ne valja da se oni uzdignu previše, ali i da budu ispod svog nivoa. U svaku utakmicu ulazimo sa motivacijom, sa željom i uverenošću, ali hladne glave, bez ikakve euforije, sa jednim ciljem: da pobedimo!”

Saša Sredanović je potpisala šestogodišnji ugovor sa Barselonom, upravo na insistiranje trenera katalonskog tima Ćavija Ernandeza, koji je bio fasciniran rezultatima njenog rada u Betisu. Barselona je platila obeštećenje za raskid ugovora i transfer Saše Sredanović u Barselonu.

U međuvremenu kao bomba u medijima odjeknula je vest da se lepa Saša zapravo predstavljala lažno, da sve šta je u svojoj “bogatoj” biografiji navela je jedna velika neistina.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: RTS

YOU MAY LIKE